uncle-toms-children

Uncle Tom’s Children af Richard Wright

Uncle Tom’s Children er en samling af noveller af varierende længde plus en selvbiografisk intro på 15 sider. Bogen handler om at være sort i de amerikanske sydstater omkring 1930 – og vi ved alle at det ikke var det letteste sted i verden at opholde sig! Den selvbiografiske sketch, som Wright kalder det, har titlen The Ethics of Living Jim Crow, og den begynder således:

“My first lesson in how to live as a Negro came when I was quite small. We were living in Arkansas. Our house stood behind the railroad tracks. Its skimpy yard was paved with black cinders. Nothing green ever grew in that yard. The only touch of green we could see was far away, beyond the tracks, over where the white folks lived.”

 

Senere flytter Wright med sin familie til Mississippi, og det er her de øvrige noveller foregår. Ja, faktisk er jeg ikke klar over om det præcis er i Mississippi, men de foregår alle uden nogen tvivl i Sydstaterne.
Den første novelle hedder Big Boy Leaves Home, og den handler om hvordan en enkelt, forkert beslutning kan ændre alt – særligt hvis du er en ung, sort mand i Sydstaterne for ca. 70 år siden. Fire venner er ude at bade i bækken, da en hvid kvinde opdager dem. Fra det sekund hun opdager begynder alt at gå grueligt galt – dels på grund af de fire venner, dels på grund af den hvide kvinde.
Da jeg havde læst denne historie tænkte jeg, at nu kan det da umuligt blive værre…jeg tog fejl.

 

Anden historie, Down by the Riverside, er nemlig værre. Et kraftigt regnvejr har fået floden til at gå over sine bredder, og Mann opdager, at han har været stædig alt for længe, idet han har nægtet at forlade sit hus ved flodbredden. Nu er hans kone ved at dø i barselsseng, oversvømmelsen er ved at gøre det af med hans hus, og så dukker Bob pludselig op med en stjålen robåd. Kan de nå at komme til Røde Kors hospitalet inden konen dør? Vil de hvide overhovedet lade dem komme ind på hospitalet?
Tredje historie hedder Long Black Song og er en fugtig og dramatisk historie om sex, kærlighed og vold. Den unge mor Sarah sidder utålmodigt og venter på at hendes mand Silas skal komme hjem. Inden Silas når hjem kommer en hvis dørsælger forbi og tilbyder Sarah at købe en grammofon.

 

Fjerde novelle, Fire and Cloud, og den femte novelle, Bright and Morning Star handler begge om politisk vækkelse, og det var de to noveller, jeg syntes var de mindst interessante, selvom den sidste novelle har en slutning, der efterlod mig nærmest mundlam. I Fire and Cloud er vækkelsen centreret om religion, mens den sidste historie kredser om kommunismen. I begge disse “politiske” noveller møder vi hvide, der agerer og interagerer på en human måde med de sorte, og i den sidste novelle møder vi også den “omvendte racisme”, hvor det er sorte, der udøver racisme mod hvide. Racisme er dog aldrig forfriskende på nogen måde, uanset hvem der er modtager, og jeg synes at Wright beskriver dette på brillant vis i den sidste novelle.

 

Alle novellerne er skrevet i sydstatsdialekt, men var let nok at læse. Det, der virkelig slog hovedet på sømmet var, at selvom denne samling noveller er skrevet i slutningen af 1930’erne, føltes sproget ikke gammeldags. Den kunne have være skrevet i dag. Richard Wright skriver guddommeligt, selvom novellerne er både triste og brutale. Jeg håber, at vi er kommet bare en lille smule videre i dag, men har nogle gange svært ved at tro på det. Wrights noveller blev læst med tungt hjerte – særligt i betragtning af, at de hændelser der beskrives, foregik for under 100 år siden. Der lever stadig mennesker, som oplevede det her. Jeg anbefaler denne bog. Læs den nu!
Richard Wright skal læses på engelsk efter min mening, selvom bl.a. Tom Kristensen har oversat ham.
Trash

Trash af Dorothy Allison

At Dorothy Allisons barndom har været uhyggeligt rædselsfuld er der ingen, der har læst hendes Bastard out of Carolina, der kan være i tvivl om. Trash handler om både hendes barndom og hendes videre liv. Bogen er en samling af noveller og digte, og nogle af novellerne er meget hård kost. Allison voksede op langt ude på landet i det sydlige USA, hvor tæsk, incest, vold og druk var en del af hverdagen i hele hendes store white-trash familie, der alligevel på en eller anden måde formåede at holde sammen. Som ung søger Dorothy Allison langt, langt væk fra familien, og formår at komme på universitetet og bryde den sociale arv. På uni springer hun ud som lesbisk, og flere af novellerne handler om hendes liv som lesbisk i USA i 1970′erne.
Novellerne kan stå for sig selv, men hænger bedst sammen hvis man læser dem allesammen. Det er som sagt ret stærk læsning og nogle af novellerne er bestemt ikke for sarte sjæle. Allison skriver en lille smule 70′er-agtigt og digtene sagde mig ikke rigtigt noget. Alligevel er det en stærk bog, som jeg egentlig gerne vil læse igen på et tidspunkt.