heart.11

Hjertet er en ensom vandrer af Carson McCullers

Hjertet er en ensom vandrer er en underlig historie med mange forskellige lag. Den kredser om fem vidt forskellige personer og deres liv i en mindre sydstatsby lige omkring begyndelsen af 1940’erne. Umiddelbart har ingen af hovedpersonerne noget videre lykkeligt liv. Historien lægger ud med, at bogens centrale person, den døvstumme Mr. Singer, må se sin bedste ven blive sendt afsted til et plejehjem langt væk. Herefter flytter Mr. Singer på pensionat, og her lærer han ved tilfældighedernes spil forskellige personer at kende. Der er den 12-årige pige Mick, som står på tærsklen mellem barn og voksen, og som har så meget musik i sit hoved, der blandes med hendes andre forvirrede tanker om livet. Der er caféejeren Biff, som mister sin kone, og som har en underlig længsel efter et eller andet. Nogle gange er hans længsel efter den unge pige Mick meget stærk, andre gange antydes (og kun antydes) homoseksuelle tendenser. Der er den sorte læge Mr. Benedict, der livet igennem har drømt om at gøre noget for sit folk, men som må se både sine egne børn og alle andre sorte, ignorere hans dundertaler om at rejse sig i flok. Den sidste hovedperson er den kommunisktiske og hidsige arbejdsmand Jake Blount, der ankommer til byen i bogens begyndelse, og forlader den ved bogens slutning, efter at have erfaret, at hans fagforeningssnak og han venstreorienterede ideer ikke vandt indpas blandt det arbejdende folk. Alle besøger de på skift Mr. Singer på hans værelse på pensionatet, og letter deres hjerte og taler og taler og taler. Mr. Singer, der er døvstum, lader dem tale. Han forstår ikke altid hvad de siger, hans tanker er næsten uafladeligt hos hans ven på plejehjemmet langt væk. Der er ikke noget rigtigt plot i historien, den har ikke nogen happy end, og den beskriver i et næsten neutralt sprog, hvordan livet må have været dengang, mens krigen rasede i Europa, mens fattigdommen i sydstaterne var på sit højeste og mens de sorte i USA stadig blev opfattet som andenrangsmennesker, selvom slaveriet var ophørt. Det er som sagt en meget mærkelig historie, men den sniger sig ind på en, og kan varmt anbefales. Bogen lider dog under at være meget gammeldags i sproget og sprogtonen, men når man har vænnet sig til det, er det ikke noget der ‘trækker ned’.

Kitchen.0

Kitchen Confidential – en køkkenchefs bekendelser af Anthony Bourdain

En ret sjov bog, der giver et ekstraordinært indblik i det der i virkeligheden går for sig bag kulisserne i de professionelle køkkener i USA, mestendels New York. Forfatteren er den nuværende chef i den berømte New York restaurant Les Halles, og han afslørerer alt. Han begynder med sin egen begyndelse i små og ydmyge køkkener, og arbejder sig derfra op, med afstikkere til fedtede cafekøkkener og fejlslagne forretningseventyr. Der er masser af ulækre detaljer, masser af stoffer, druk, sex og rock’n’roll. Lækker mad bliver åbenbart ofte tilberedt af beskidte, svedende og alkoholiserede randeksistenser, i hvert fald hvis man skal tro Anthony Bourdain, forfatteren af Kitchen Confidential. Og det er muligvis en del af sandheden i de amerikanske restauranter, jeg vælger at tro at det trods alt er lidt anderledes i Danmark, hvor folk for det første ikke går nær så meget ud at spise som man gør i USA, og hvor restauranter for det andet har sundhedsmyndighederne over sig på en helt anderledes striks måde end i USA. Og så alligevel….med kødskandaler og des lige i baghovedet er bogen måske ikke så langt fra den danske virkelighed som først antaget. Bogen har i hvert fald en ærlig tone over sig, omend der måske overdrives noget her og der. Der er detaljer i bogen der vil få enhver til at overveje en ekstra gang, om det nu også er en god ide at gå ud at spise. Vi er med på forfatterens op- og nedture gennem hele hans voksne liv, og får også et indblik i hans privatliv, men heldigvis er bogens fokus på hans professionelle liv. Der er også gode tips til restaurantbesøg, for eksempel er det en dårlig ide at bestille fiskeretter i weekenden, da man kan være sikker på, at det er gamle fisk der serveres (ingen leverer fisk i weekenderne) ligesom hele brunch-konceptet (åbenbart) er bygget på at servere hele den forgangne uges rester i weekenden. Bogen er sjov, ærlig og ironisk og skrevet i et brutalt sprog, der ikke helt gør sig i den danske oversættelse, der ellers er udmærket.

dreaming-20southern

Dreaming Southern af Linda Bruckheimer

Linda Bruckheimers roman om Lila Mae og hendes fire børn er en underlig lille historie. Det er en ‘road movie’ i bogform, og helt fra første side føler man sig ikke sikker på, om man kan lide bogens personer eller ej. Lila Mae er på vej i bil til Californien fra Kentucky, som hun og familien må flygte fra på grund af en konkurs. Hendes mand er allerede i Californien, og venter nu blot på sin kone og deres børn. Men Lila vælger at tage nogle underlige omveje, og alt afhængig af den specifikke omvej, gør hun børnene enten irriterede eller glade. Man undrer sig over hvad hele denne tur egentlig handler om, men der gives ikke nogen svar. Lila Mae selv ved vist ikke rigtig hvad de går ud på. Da hun tilbyder en indianerkvinde og hendes kriminelle teenagesøn et lift til et hospital hvor de skal besøge en dødsmærket datter/søster, giver børnene op, og lader sig flyde med strømmen så at sige. Gennem hele historien er det ikke utænkeligt at man føler sig en smule irriteret på Lila Mae, men hun fremstår også som sårbar, ulykkelig og meget forvirret. Det store spørgsmål er selvfølgelig om man kan flygte fra fortiden og fremtiden, eller om det bedste er at se den og konsekvenserne i øjnene!

weiner.0

Goodnight Nobody af Jennifer Weiner

Dette var absolut ikke en af Jennifer Weiners bedste! Jeg har aldrig været dedikeret fan, men har da nydt hendes tidligere velskrevne og vittige romaner. Denne mord-mysterium møder tøsebog møder kærlighedsroman var kedelig, og man kan ikke sige at Weiner har leveret varen. Hele historien føles halvhjertet, og det tog mig lang tid at gnave mig igennem den. Den handler om Kate, der keder sig bravt som hjemmegående mor med tre små børn. Hun bor ganske vist i et stort og lækkert hus i en forstad til New York, men de andre mødre er noget nær perfekte, deres børn er perfekte og deres liv er perfekte. Kates mand er aldrig hjemme, og det står hurtigt klart at det måske heller ikke er den store kærlighed der præger deres forhold. Kate har stadig ikke glemt den fyr hun brændte alvorligt varm på nogle år før, mens hun stadig var ung og single og boede i New York.
Kates kedelige liv får lidt krydderi, da en af forstadens supermødre bliver koldblodigt myrdet, og Kate bestemmer sig for at opklare mordet. Man kan sige at grunden er lagt til en spændende historie, men vi kommer aldrig rigtig til bunds i personerne, og til sidst, da det hele er opklaret, sidder man med en følelse af ‘var det det?’. Bogen er godt skrevet, og Weiner har en god fornemmelse for sjove dialoger, og det er også kun det, der gør, at denne bog får to stjerner ud af fem mulige i stedet for blot en. Bogen er ikke udkommet på dansk endnu, men det gør den helt sikkert, da Jennifer Weiner med rette har et stort publikum herhjemme.

3F-3Fndernes-20hus

Åndernes hus af Isabel Allende

En fantastisk historie! Jeg læste Åndernes Hus første gang for mere end 10 år siden, og har genlæst den ofte siden. Det er en bog der får mig til både at grine og græde. Den er så fyldt med alle former for følelser at det er svært at glemme historien og personerne i den.
Det er patriarken Esteban Trueba og hans barnebarn, Alba, som fortæller historien om familien Trueba. Historien starter i begyndelsen af 1900-tallet og slutter i dagene omkring militærkuppet i Chile i 1970’erne.
Esteban er en magtfuld og temperamentfuld mand, og netop hans temperament løber som en rød tråd gennem hele bogen. Han gifter sig med den engleagtige Clara, der kan tale med de døde og flytte ting uden at røre dem. Hans kærlighed til hende er så dyb, at han har problemer med at vise hende sin kærlighed, og det gør hans raseri så ekstremt, at det får ham til at begå fatale fejl igen og igen. De lykkes ham at fremmedgøre sig selv overfor Clara og deres børn, og tingene falder ikke i hak før landet er blevet overtaget af militærjuntaen, og ingen ting er længere som de bør være. Bogen er skrevet i et smukt sprog, og selvom den er barsk at læse nogle gange, så er det absolut en ‘pageturner’. Man er nødt til at vide hvad der sker med personerne, som man er kommet til at elske eller hade gennem bogen. Åndernes Hus er en moderne klassiker, og meget meget anbefalelsesværdig for alle der kan lide en god historie med handling.

blessings

Barnet på Blessings af Anna Quindlen

Anna Quindlens ‘Barnet på Blessings’ er en lille rørende historie om kærlighed, familiehemmeligheder og det at komme overens med sine skeletter i skabet. Og om hvordan livet nogle gange forandres blot ved at foretage bittesmå ændringer.
Skip Cuddy bor over garagen på godset Blessings, ejet af den tidligere society-kvinde, nu nærmest eneboer, Lydia Blessings. Fru Blessings ved nok hvordan tingene bør gøres, og Skip, der er prøveløsladt efter at have været fængslet for en forbrydelse han ikke har begået, gør som fru Blessings siger. Skip forventer ikke mere af livet, han er ganske vist ung stadigvæk, men tror ikke der er mere i livet for ham. Fru Blessings prøver på sin side at affinde sig med, at hendes liv næsten er levet færdigt, og hun kæmper med følelsen af at have spildt sit liv. Der er ikke meget glæde på bogens første sider, hvor et meget ungt par efterlader en nyfødt pige på Skips trappesten. Skip finder pigen næste morgen, og bestemmer sig for at beholde hende. Han bestemmer sig også for at holde det hemmeligt for fru Blessings og den nysgerrige og emsige husholderske Nadine. Ved et tilfælde finder fru Blessings ud af det, og overraskende for alle, også hende selv, bestemmer hun sig for at hjælpe Skip med spædbarnet. I løbet af fortællingen springes der mellem nutiden og fru Blessings fortid, og vi får også et kig ind i Skips fortid. Det er en ganske rørende historie der udfolder sig, men den føles også nogle gange lidt ‘langt ude’. Men den er hurtigt læst, og kræver ikke megen tankevirksomhed.

brook

Brooklyn Dårskab af Paul Auster

Jeg er stor fan af Paul Austers romaner, og bliver altid fanget af den sære tone, de mange litterære henvisninger og de underlige skæbner der altid befolker hans historier. Brooklyn Dårskab er næsten for let om hjertet i forhold til tidligere værker. Nathan Glass, pensioneret forsikringsmand, lungecancer patient og fraskilt med et anstrengt forhold til sin datter, flytter tilbage til barndommens Brooklyn for at vente på at dø. Han får hurtigt etableret en rutine, der bl.a. indebærer spisning på en diner hvor han der arbejder en køn servitrice, som han bliver lun på. Om aftenen skriver han små og store historier om sin egen og andre menneskers pinline oplevelser og generelle dårskab. Men der bliver hurtigt vendt op og ned på rutinen og den lidt triste venten på at dø, da Nathan støder på sin nevø Tom, en falleret litteraturstuderende og Toms arbejdsgiver Harry, der ejer en forretning der sælger antikvariske bøger. Han bliver viklet ind i deres liv, og historien tager yderligere fart da pigen Lucy, Toms niece, pludselig dukker op. Lucys mor, Toms søster, er intet sted at finde, og Lucy vil ikke sige noget. Som sædvanligt i Austers bøger er det tilsyneladende tilfældigheder der styrer begivenhedernes gang, og Brooklyn Dårskab er næsten en hygge-bog, der ikke er nær så indviklet at læse som andre af Austers romaner.

lille

Lille Mands Død af Daniel Woodrell

Denne bog foregår absolut på USAs skyggeside, en side vi sjældent hører noget om. Vi er i det fattige Syden, hos en white-trash familie på den forkerte side af jernbanesporene. Den handler om Shug, en overvægtig 13 årig knægt, og hans familie. Moderen er fordrukken, men sød over for Shug – så sød at hun faktisk flirter heftigt med ham. Hun flirter også med andre mænd, noget Shug finder afskyeligt og ækelt. Han væmmes ikke selv ved sin mor, men nyder faktisk at hun flirter med ham. Shugs (sted)far er den voldelige stofmisbruger Red, der hader Shug, og tvinger ham til at begå indbrud hos syge mennesker og stjæle deres piller og anden medicin. Hele familien befinder sig på det amerikanske samfunds absolutte bund, og alt forekommer mere end håbløst. Shug må leve med vold, druk og kriminalitet og det er meget svært at se en vej ud. Det er næsten givet på forhånd at det må gå galt på et eller andet tidspunkt. Bogen er kort, sej og meget barsk, men giver et ætsende billede af den amerikanske hvide underklasse. Læs den!