sweet

The Sweet Potato Queens’ Book of Love af Jill Conner Browne

Denne lille letlæste bog handler om de selvbestaltede ‘Sweet Potato Queens’ og deres syn på kærlighed, livet, mænd, ægteskab og om at være beredt. Forfatteren er, med egne ord, en falden Sydstatsskønhed (Southern Belle), og hendes og venindernes syn på de ovennævnte emner og meget andet er ganske sjove at læse om. Det er ikke dyb og meningsfyldt læsning, men bogen har på sin vis sin egen alvor, forstået på den måde, at forfatteren faktisk mener det alvorligt, når hun fx taler om hvilken type comfort food man bør spise ved en begravelse, hvordan man får en mand i garnet og om hvordan man gør sig selv glad ved at gå i sexet undertøj og høje hæle – om det så bare er derhjemme hvor ingen alligevel kan se en. Der er også en håndfuld herlige opskrifter på forskellige typer af comfort food og drikkelse, bl.a. Fat Mama’s Knock You Naked Margaritas og lignende . Ganske sjov læsning!

Mother-20of-20Pearl

Mother of Pearl af Melinda Haynes

Tjah. Hvis jeg skulle belønne denne bog med stjerner, og fem var det højeste antal, ville jeg ikke vide om bogen fortjente to eller tre stjerner. Jeg har ikke været fuldstændig stået af på noget tidspunkt, men på den anden side har jeg bestemt heller ikke slugt bogen råt. Det er som om forfatteren forsøger lidt for meget på at få bogen til at fremstå som århundredets bog. Og det er den ikke. Plottet er set før, og sproget nogle gange så knudret, at jeg havde vanskeligt ved at forstå meningen. Samtidig er hele bogen fyldt med usagte ting, symboler og metaforer der ikke giver nogen mening overhovedet, slet ikke for en ikke-litteraturkyndig som mig!

 

Når det så er sagt, er det en fin historie, og karaktererne er godt beskrevet, samtidig med at de rent faktisk udvikler sig i løbet af bogen, der er på 530 sider i den engelske udgave. Historien cirkler om den 14-årige Valuable Korner, der bor i en lille støvet sydstatsby i 1950’ernes USA. Ved et tilfælde (måske?) møder hun den sorte ‘heks’ Joody TwoSun, og deres forhold bliver et af bogens omdrejningspunkter. Gennem Joody stifter Valuable også bekendtskab med Joodys kæreste, Even Grade, og gennem Even Grade lærer Valuable og læseren også Evens gode ven, den lidt koleriske Canaan at kende. Deres liv fletter sig ind og ud af hinandens, og det er ikke lige godt alt sammen. Raceuroligheder og sorte vs hvide er ikke bogens vigtigste budskab, men problematikken løber alligevel som en understrøm gennem hele bogen som en slags rød tråd. Måske er det alligevel det der er bogens budskab?

 

Endnu engang må jeg melde mig som en smule skuffet over en bog jeg havde forventet mig en del mere af, men det var ikke totalt spildte kræfter at læse den.
elsebeth-20egholm

Skjulte fejl og mangler af Elsebeth Egholm

Velskrevet dansk krimi/chick lit om veninderne Dicte, Ida Marie og Anne. De tre kvinder er alle omkring de 40, så ‘chick lit’ skal forstås temmelig løst, men mange af de ‘traditionelle’ chick lit ingredienser går igen i denne bog. Journalisten Dicte er flyttet til Århus for at slikke sårene efter skilsmissen fra sin psykolog/skørtejægermand, og prøver at skabe sig et nyt liv med teenagedatteren Rose i et gammelt hus lidt uden for byen. På sin 40-års fødselsdag mødes de tre veninder ved åen i Århus, og den hyggelige dag ødelægges da de finder et dødt spædbarn flydende i åen. Barnet er ikke mere end et par dage gammelt, og da man tilmed finder et korancitat syet ind i det tæppe, der var viklet om det døde barn, begynder bølgerne at gå højt. Romanen foregår umiddlebart efter 11. september 2001, og alle er på vagt over for ‘de fremmede’. Mystiske og meget personlige hændelser på Skejby Sygehus umiddelbart efter fundet af det døde spædbarn, bevirker at Dicte og veninderne må gennem nogle personlige rejser, før de kan læne sig tilbage og ånde lettet op. Alle kvinderne bærer på personlige sorger og hemmeligheder, hemmeligheder der begynder at komme op til overfladen i løbet af de måneder opklaringsarbejdet står på. En udmærket lille krimi, og så vidt jeg har forstået den første i en serie om Dicte og veninderne.

enkejagt

Enkejagt af Torben Nielsen

Lynhurtigt læst dansk kriminalroman af den noget ældre 70’er-agtige slags. Hyggelig læsning, der kun holder i vore dage fordi det netop er hyggeligt. Plot, opklaringsarbejde, morderens tanker osv osv er beskrevet hundrede gange bedre i masser af andre kriminalromaner af nyere dato. Men bogen er velskrevet i et let tilgængeligt sprog uden at der bliver talt ned til læseren, og der er ikke noget at sige til, at Torben Nielsen havde rigtig mange læsere i 1970’erne. En rigtig havestols- eller strandbog, der ikke kræver megen tankevirksomhed.

Psykopaten Bo er gift med den rige enke Elsie, og alt går som det skal indtil den dag Elsie finder ud af, at hendes første møde med Bo langt fra var tilfældigt, men noget Bo meget nøjr havde planlagt, for på den måde komme ind på livet af hende, og senere blive gift med hende. Så nu vil Elsie skilles, og det vil Bo på ingen måde acceptere. Han former derfor en syg plan for at få skaffet Elsie af vejen!
deep-20end

Hvor havet ender af Jacquelyn Mitchard

Da treårige Ben Cappadora forsvinder på et stort Chicago-hotel, tror alle, at han blot leger skjul og er blevet væk på hotellet og hurtigt vil blive fundet igen. Som timerne går og Ben stadig ikke er fundet går den forfærdelige sanhed langsomt op for Bens mor Beth, og resten af hendes high-school klasse, der var samlet på hotellet for at fejre deres 15 års jubilæum. Ben er blevet kidnappet mens hans ældre bror Vincent holdt øje med ham i få minutter. Ingen har set eller hørt noget, og politiet står på bar bund som timerne, ugerne, månederne og årene går. Beth og hendes familie, der foruden hende selv består af hendes mand Pat, sønnen Vincent og datteren Kerry, går langsomt men sikkert i opløsning. Tragediens omfang og følgevirkninger er godt beskrevet, og vi får et indblik i hvordan det er at miste et barn og ikke ane hvad der er sket med det. Familiens sammenbrud ses gennem flere briller, men mest med Beths og broderen Vincents øjne. Alle i familien reagerer forskelligt, og prøver på hver deres måde at håndtere tragedien. Da livet efter mange år så småt begynder at ligne et normalt liv igen, sker der endnu en omvæltning, som bringer tragedien op til overfladen igen, og hele familien må endnu engang se i øjnene, at læsset kan vælte når som helst og hvor som helst. Spørgsmålet er, om nogle i familien nogensinde kan komme til at leve det liv de ønsker, og blive lykkelige igen. Bogen er en af Oprah Winfreys udvalgte, og jeg forventede egentlig lidt mere af den. Det har muligvis noget med den danske oversættelse at gøre, som jeg dog synes er hæderlig, men ikke desto mindre giver bogen et anstrøg af triviallitteratur på den kedelige måde.

triptych

Triptych af Karin Slaughter

Mon denne bog er begyndelsen på en ny serie, eller blot en engangsforestilling for at holde pause fra Karin Slaughters anden serie ‘Grant County’? Uanset hvad var jeg ikke skuffet over denne interessante nye Karin Slaughter krimi. Karakternebeskrivelserne kunne dog nemt have været bedre beskrevet, og historien og plottet kunne godt have været en smule strammere, men det var stadig en underholdende bog.

En narkoluder findes myrdet i et socialt boligbyggeri i Atlanta, og kriminalassisten Michael Ormewood sættes på sagen. Ganske kort tid efter får han en ny makker, agent Will Trent fra GBI, Georgia Bureau of Investigation. Agent Trent er blevet sat på sagen, da der er nogle grusomme detaljer i sagen om den myrdede narkoluder som minder om nogle sagter agent Trent tidligere har arbejdet med, og som stadig er uopklarede. Mordet på narkoluderen er udgangspunktet for den historie, der, udover Michael Ormewood og Will Trent, bringer flere karakterer sammen, bl.a. kriminalbetjenten Angie og den tidligere straffede John. Sammen spiller de alle en væsentlig rolle for opklaringen af det grusomme mord, og deres liv væves sammne i både fortid, nutid og måske fremtid. Triptych er en spændende og hurtig læst thriller, der lige er udkommet på engelsk. Den udkommer sikkert på dansk i løbet af forholdsvis kort tid, da flere af Karin Slaughters tidligere bøger allerede er udkommet på dansk.