under-20fuld-20bed-3Fvelse

Under fuld bedøvelse af Gretelise Holm

Se det her er en rigtig dansk krimi. Velskrevet, medrivende, spændende og med et fedt persongalleri man rent faktisk føler noget for. Handlingen foregår dels i den fiktive provinsby Sydkøbing, dels i København og dels i Sønderjylland. Hovedpersonen er den midaldrende journalist Karin Sommer, der finder ud af at nogen stræber hende efter livet. Ingen, allermindst Karin selv, kan forstå hvorfor nogen skulle ønske en halvgammel provinsjournalist død. Læseren ved det heller ikke før i slutningen af bogen, men man kommer ind i hovedet på lejemorderen allerede fra første side, og efterhånden som handlingen skrider frem, begynder man at kunne lægge puslespillet. Sideløbende med historien, der foregår i nutiden, trækkes læseren også med tilbage til slutningen af 2. verdenskrig, hvor løsningen på gåden skal findes. Samtidig trækkes der også spor til Irakkrigen og den (næsten, bogen er udgivet i 2003) aktuelle situation i dagens Danmark med Irakkrig mm. Min eneste anke er, at det tredje ‘handlingsspor’, som foregår i en forsker-tænketank i USA, er lidt tyndbenet. Det holder i hvert fald slet ikke på samme måde som resten af bogen. Stadig en anbefalelsesværdig og spændende krimi!

hjems-3Fgt

Hjemsøgt af Annika von Holdt

Endnu en dansk krimi af en dansk forfatter. Den er dårlig. Jeg måtte gentagne gange kigge i kolofonen for at dobbelttjekke at den ikke var ‘oversat fra engelsk af……’. Ikke fordi engelske/amerikanske krimier er dårlige. Snarere tværtimod. Men fordi en oversat engelsk/amerikansk krimi meget ofte er oversat ualmindelig dårligt til dansk. I dette tilfælde må jeg erkende, at den simpelthen bare er ualmindelig dårligt skrevet. Handlingen foregår i New York, og hele bogen er et meget dårligt forsøg på en seriemorder-krimi. Handlingen fungerer slet ikke. Sproget knirker og knager afsted, der er alt for mange personer der er dårligt beskrevet, hovedpersonerne er totalt usympatiske, og man har gættet hvem den rigtige morder er, allerede når man har læst bagsideteksten. Jeg fatter ikke hvordan dette bras kan være udsolgt fra forlaget! Ikke anbefalelsesværdig.

Robinson

Robinson-mordene af Gretelise Holm

Vistnok nummer to bog i serien om den nogle-og-halvtredsårige journalist Karin Sommer. Efter jeg opdagede den danske forfatter Elsebeth Egholm, har jeg fået en stor lyst til at læse danske krimier. Noget jeg ikke har orket i mange år. Gretelise Holm skriver også krimier, og det er altså den første af dem som jeg lige har læst. Og den er rigtig god. Vi er på en sjællandsk ø, Skejø, hvor Karin Sommer, der har orlov fra bladet, opholder sig i sin tantes hyggelige hus. Karin har orlov for at skrive en bog om heksejagt, både dem fra gamle dage, og dem der foregår i nutiden. Men hun har også en aftale med bladet om at levere en serie baggrundsartikler fra det lidt specielle ø-liv. Historien starter med at den gamle overlærer Kwium findes død på plejecenteret hvor han boede. Den senile Johanne, der også bor på plejecenteret, fornemmer at alt ikke er som det skal være, og under Kwiums begravelse rejser hun sig pludselig op, og hamrer med sin stok på kistelåget, mens hun råber, at den gamle overlærer ikke sov ind af sig selv, men tværtimod blev myrdet. Hendes beskyldning fejes væk som et udslag af hendes senilitet, men der er alligevel noget der nager Karin Sommer, som researcher på sine ø-livsartikler. Denne research bringer hende vidt omkring på øen, og langsomt går det op for hende, at der under stokrose-idyllen lurer endog temmelig mørke hemmeligheder. Mistænkte er der nok af, bl.a. det unge satanist-kærestepar, den lidt forvirrede kvindelige præst med skeletter i skabet, den ældre læge, Kwiums egen søn samt social og sundshedshjælperen Britta. Velskrevet og hyggelig og også lidt tankevækkende dansk krimi. Perfekt til en regnvejrssøndag.

undomestic

The Undomestic Goddess af Sophie Kinsella

Jeg hoppede af chick lit-vognen for nogle år siden, men Sophie Kinsellas altid underholdende (ok, næsten altid) serie om Becky Bloomwood, Shopaholic, plejer at være en hyggelig, sjov og charmerende adspredelse, ligesom Mine Hemmeligheder, der udkom for nogle år siden, og ikke er en af Shopaholicbøgerne. Så jeg lånte The Undomestic Goddess for et par uger siden, og har nu fået læst den. Heltinden, advokaten Samantha Sweeting, er skåret over samme læst som Kinsellas andre heltinder, dvs at man holder af hende og synes hun er sød, uanset hvor umuligt og vanvittigt hun opfører sig. Samantha er lige blevet udnævnt til partner advokatfirmaet, da hun opdager, at hun har begået en utilgivelig brøler. Chokeret og omtumlet forlader hun firmaet med det samme, og efter en tilfældig togtur væk fra London finder hun sig selv ude på landet, hvor en misforståelse gør, at hun bliver ansat som husholderske hos et midaldrende millionærægtepar, selvom hun ikke kan kende forskel på en røreske og en støvsuger. Det kommer der selvfølgelig mange spøjse optrin ud af, ligesom der også er den lækre gartner Nathaniel, livet på landsbypub’en, det rare millionærægtepar osv osv til at fylde bogens sider. Samantha opdager til sin overraskelse, at landlivet er helt anderledes end det liv hun levede i London, men spørgsmålet er om hun nogensinde kan vænne sig helt af med at være advokat. Spørgsmålet bliver for alvor aktuelt, da hun opdager at den frygtelige fejl hun begik måske burde undersøges til bunds.

Ja ja, bogen er sød og hyggelig, men Sophie Kinsella har malket chick lit-koen nu. Nu må hendes heltinder se at blive voksne….
crazy

What Looks Like Crazy on an Ordinary Day af Pearl Cleage

Ava Johnson er blevet diagnosticeret med HIV, og hun ønsker at flytte til tilbagelænede San Francisco. Men inden hun tager dertil gør hun et stop i sin barndomsby, hvor hendes søster, der er enke, stadig bor og arbejder som socialrådgiver. Ava ønsker bare lidt fred og ro og at hænge ud med søsteren, men hun opdager snart, at storbyens problemer også er flyttet til de små byer. Hun bliver involveret i søsterens sociale arbejde med teenage-mødre, crack-junkies osv. Bogen er skrevet som en slags dagbog i et let og fængende sprog, og vi følger Ava igennem nogle få sommermåneder hvor der sker en del mere end hvad hun havde forestillet sig. Det er nogle rasende tunge emner denne bog tager op, og svært at forestille sig, at det faktisk er en munter historie. Jeg tøver en smule med at skrive livsbekræftende, fordi det er så kliché-agtigt, men det er hvad bogen er – livsbekræftende. Den er meget velskrevet, rørende, dramatisk og ret go’! Karakterene er nemme at holde af eller hade, og man ønsker at vide mere om personerne når bogen er slut.

London-20bridges

London Bridges af James Patterson

Jeg er ikke die-hard fan, men har som regel ikke noget imod en hurtigt læst thriller af James Patterson, især har hans Alex Cross-historier været ganske underholdende. Bestemt heller ikke mere end det. Med London Bridges har han dog nået bunden, næsten fra historiens begyndelse. Bogen er skrevet ud fra den samme formel som de sidste 3-4 Alex Cross thrillere, og det er ikke svært at gætte hvad der vil ske i de ultrakorte kapitler.

Først er vi inde i forbryderens hoved mens han begår en grusom forbrydelse, og plottet bliver ridset op.
Dernæst kommer Dr Cross på banen, som regel delvist deprimeret over et eller andet i hans privatliv, en tilstand der ikke bliver bedre ved tanken om den forbrydelse han bliver tilkaldt for at opklare, som regel i selskab med en eller flere kollegaer, enten fra politistationen i Washington DC eller fra FBI – afhængigt af hvor langt man er kommet i serien.
Denne gang er han deprimeret over at hans yngste søn bor helt ovre i Seattle, langt væk fra Washington DC hvor Cross selv residerer sammen med sine ældre børn og sin bedstemor (konen er død allerede i den første Alex Cross-historie).
Cross er også depri fordi han er nødt til at afbryde en date med politibetjenten Jamilla, der bor i San Francisco, da han bliver kaldt til åstedet for historiens første forbrydelse.
En forbryder, russeren The Wolf, har sprængt en trailer park i luften, og truer nu med at gøre det samme med fire storbyer i verden, hvis ikke han får et par trilliarder dollars og hvis ikke nogle politiske fanger bliver løsladt. Der bliver sat en deadline, uret tikker, tiden går og Alex Cross rejser fra USA til Europa og tilbage igen og så tilbage til Europa og så til USA igen og så til Europa etc på sporet af The Wolf og hans kumpaner, der hver især har deres grumme forbrydelse, som de skal udføre for at få The Wolfs puslespil til at gå op – alt sammen i løbet af en uge eller sådan noget.
De sidste 10-15 sider er så rodede, at man til sidst er fløjtende ligeglad med om Cross og hele hans vidunderlige familie med bessemor og børn bliver blæst til småstykker i et bombeinferno, hakkes ihjel af en massemorder eller kidnappes i årevis – man vil bare være færdig med bogen.
Jeg læste et sted at James Patterson skriver 5-6 romaner om året, hvis det er sandt, er der ikke noget at sige til, at det er så dårligt som det her makværk. Kan ikke anbefales til andre end virkelig hard core Patterson-fans!
personskade

Personskade af Elsebeth Egholm

Vi er tilbage i Århus, det er sommer og hedebølge, og journalisten Dictes kæreste Bo har netop meddelt at han skal til Irak og fotografere, da Dictes datter Rose ringer og fortæller, at der er ballade på havnen. Her ligger diskotek Showboat, og i den varme sommernat opstår der kaotiske tilstande da diskoteket ikke vil lukke en gruppe indvandrerdrenge ind. Dicte og Bo ræser afsted til havnen, og når kun lige at blive præsenteret for Roses kæreste pakistaneren Aziz, inden der gøres et gruopvækkende fund. Bag en container ligger det mishandlede lig af en ung kvinde, og herefter tager begivenhederne fart. Dicte, der stadig sunder sig ovenpå sine oplevelser i den tidligere udkomne Selvrisiko, bliver naturligvis hvirvlet ind i opklaringen af mordet. Tonen i bogen er om ikke let, så dog lettere end i Selvrisiko, der emmede af tristhed. Vi møder også endnu engang veninden Anne, der tumler med tunge tanker om sit eget ophav, noget der bliver endnu mere aktuelt da hendes mor dør. Det er store emner der tages op, men bogen er velskrevet og underholdende, og personerne stadig lige sympatiske. I hvert fald de personer der skal være sympatiske. Jeg glæder mig allerede til at læse den nye Dicte-bog.

nynne

Nynnes Dagbog 2 af Henriette Lind og Lotte Thorsen

Så er Nynne blevet ældre end mig og hun har fået barn og er blevet skilt. Men hun er stadig et rodehoved, der ikke har styr på noget som helst, allermindst sit liv. Og det er stadig sjovt at følge med i hendes skøre men også almindelige hverdag, der bl.a. involverer datteren Bjørg på knapt to år, den irriterende mor fra Husum, en swinger-veninde, vennen Anders, en lækker børnelæge og chefen Nick der er skaldet på den smarte måde. Nynne forsøger i løbet af lidt over et år at få det hele til at balancere, og der er selvfølgelig ikke rigtigt noget der lykkes for hende, i hvert fald ikke på overfladen. Det er vældig skægt og også lidt pinligt at følge med i, og selvom denne bog er den vanskelige toer, er den næsten ligeså sjov som etteren. Bøgerne er mange gange bedre end filmen (der var ok, men så absolut heller ikke mere) og tv-serien (der slet ikke fungerer).
pr-3Fdikanten

Prædikanten af Camilla Läckberg

Spændende krimi af den svenske forfatter Camilla Läckberg, og den selvstændige fortsættelse af Isprinsessen. I Prædikanten følger vi kriminalbetjent Patrik Hedströms opklaring af mordet på den unge pige Tanja, der bliver fundet nøgen og mishandlet i en kløft en tidlig sommermorgen. Samtidig med opklaringsarbejdet må Patrik også tage sig af sin gravide kæreste Erica, som var hovedpersonen i Isprinsessen, men som spiller en mindre rolle i Prædikanten. Erica og Patrik har det godt sammen, men særligt Ericas søster og hendes familie påvirker deres liv i en ikke altid positiv retning. Patrik og hans kollegaer på politistationen finder hurtigt ud af at det ikke blot er drabet på Tanja de står for at skulle opklare, da der samtidig med fundet af Tanjas lig, også dukker to skeletter op. Skeletter der muligvis er ligene af to unge piger der forsvandt på samme måde som Tanja, bare tyve år tidligere.

Camilla Läckberg formår at binde de forskellige historier i historien sammen på langt bedre og mere sikker vis end i debutromanen, og der er spænding til sidste side.
Selvrisiko

Selvrisiko af Elsebeth Egholm

Jeg har først for nylig opdaget Elsebeth Egholms krimier om journalisten Dicte og hendes veninder, og den første, Skjulte fejl og Mangler, var ganske underholdende. Nummer to i serien, Selvrisiko, følger samme opskrift som den forrige, og man er godt underholdt. Dicte og hendes kæreste bliver blandet ind i både brandstiftelse, mord og hævn efter at de en kold nat overværer naboens stald brænde. Dictes eget liv med arbejde, stort gammelt hus, eksmand, fraskilt fotografkæreste, teenagedatter og en broget fortid er ikke let, og den ualmindeligt triste tone der sådan set er hele vejen igennem historien, kan til tider føles næsten kvælende, i hvert fald for denne læser. Men Dicte-karakteren er alligevel så sympatisk beskrevet, at det opvejer den lille irritation over historiens tristhed. Som i den første bog lægges der op til at der kan ske meget mere, både med Dicte-karakteren og de andre karakterer (veninderne, kriminalbetjenten Wagner, datteren, kæresten osv), og jeg glæder mig til at læse mere om dem og deres liv i Århus.