Restless

Restless af William Boyd

Mærkelig bog. Og ikke nødvendigvis mærkelig på den gode måde. Men den handler om pigen/kvinden Eva Delectorskaya/Sally Gilmartin og hendes datter Ruth Gilmartin. Eva/Sally var engelsk spion under 2. verdenskrig, oplært og trænet af den gådefulde Lucas Romer, som hun også har en hed kærlighedsaffære med, mestendels under deres ophold i USA. Handlingen springer frem og tilbage mellem spion-tiden i 1940’erne og vore dage, der ganske vist i denne bog er 1970’erne. Eva/Sally, den tidligere mesterspion, er blevet en halvgammel dame, og nogle hændelser fra spion-tiden nager hende stadig. Hun manipulerer sin nogle-og-tyveårige datter Ruth til at grave lidt i historien, uden selv at røbe hvad præcis det er, hun har gang i. Men langsomt rulles hele historien op, og jeg kunne ikke hitte rede i det. Muligvis fordi jeg ikke er den store ekspert udi hverken 2. verdenskrig eller spionage. Forfatteren er åbenbart ret kendt, og har skrevet flere meget roste værker. Det har taget mig måneder at læse denne færdig, men den var egentlig ikke kedelig. Jeg kunne bare ikke finde ud af den, fattede ikke halvdelen af handlingen, og måtte læse andre bøger ind imellem. Sproget og de fleste persontegninger er meget fine, men man sidder også tilbage med nogle løse ender, uden helt at forstå hvorfor netop det og det lige var med i bogen. Kan ikke rigtig anbefale denne bog, men den var på den anden side heller ikke sådan dårlig for alvor.

Nedt-C3-A6lling

Nedtælling til mord af Gretelise Holm

Den her, den er altså bare god! Gretelise Holm er helt sikkert den femi-krimi forfatter der skriver bedst og med de bedste plot. Jeg læse Nedtælling til mord i et stræk. Ikke fordi den er tænderklaprende spændende på dén måde, men fordi den er rigtig godt skruet sammen og meget velskrevet. Jeg er også vild med, at heltinden er nær de 60, men hun, heltinden, Karin Sommer, er bare sej. Jeg er ked af, at jeg har læst alle de andre Karin Sommer-krimier, for dem ville jeg egentlig gerne have haft til gode nu. Superunderholdning til en hyggelæsnings-dag. Ikke noget at sige til at jeg var nummer en million på bibliotekets venteliste til den her!

Historien lægger hårdt ud med at tage livet af den danske integrationsminister, og dernæst kommer nedtællingen til mordet, i form af fortællingen om hvad der ledte frem til mordet.

Journalist Karin Sommer er ved at forberede sin pensionisttilværelse. Der skal slappes af på Skejø med kærensten, den pensionerede læge Jørgen, og Karin skal fede den med gode, nemme freelanceopgaver. Det er derfor en appelsin i turbanen, da hun på en journalistisk “ludertur” til Vilnius, bliver tilbudt at skrive et jubilæumsskrift for virksomheden Hands and Brains. Virksomheden ejes af spradebassen Hans Kernel, der har forbindelser i både ind- og udland, også til de højeste steder, såsom den danske statsministers spindoktor. Spindoktoren, Stig Larsen, er en sær skikkelse, som statsministeren afskyr. Han kan bare ikke undvære ham, og derfor bliver der set igennem fingre med mange af Stig Larsens mindre heldige sider. På redaktionen, hvor Karin arbejder som journalist, går livet også sin vante gang, og det vildeste der sker, er, at den unge journalist Simon Brage bliver bortvist. I hvert fald indtil Karin, efter sit besøg i Vilnius, på vegne af en gammel bedstemor, prøver at komme i kontakt med litauiske Zigis, som bedstemoderen hjemme i Vilnius ikke har hørt fra i lang tid. Lyder det indviklet? Det er det egentlig ikke, i hvert fald ikke i bogen, hvor handlingen glider let og elegant, og hvor alle tråde hele tiden samles så smukt, at man ikke er i tvivl om, hvor man er. Miljøpigen Maria, den store Stine, der er gift med en afrikaner, den litauiske luder Reda og mange andre personer spiller også vigtige roller i bogen, som jeg på det allervarmeste anbefaler alle, der kan lide en rigtig god krimi! Læs den :o)
Misterioso

Misterioso af Arne Dahl

Første bog i en længere serie om “A-holdet”, der er en gruppe politifolk, specielt udvalgt til at efterforske særlige sager.

Politimanden Paul Hjelm er en slags hovedperson, og det er ham læseren følger gennem romanen, hans liv, hans tanker og hans følelser. Han er, efter en gidselaktion, en smule detroniseret på stationen, og med en suspendering hængende over hovedet, er det ikke nogen munter tone, der lægges for dagen. Men Hjelms triste formodninger bliver gjort til skamme, da han udvælges til at være en del af “A-holdet”, der ud over Hjelm består af en række andre politifolk fra stationer rundt om i Sverige. A-holdet bliver samlet, fordi en række højtstående finansmænd bliver myrdet på stribe. Efterforskningen er ikke mange dage gammel, førend sporene ser ud til at føre til bl.a. den russiske mafia, og hele holdet må forfølge en masse løse ender, indtil sagen går helt i hårdknude, og efterforskerne må ud og finde nye spor, der helst skulle føre til morderen. Romanen er skrevet i slutningen af 1990’erne, og det bærer den præg af. Ikke at den er umoderne, for det er den ikke, men man kan alligevel godt fornemme, at den har nogle år på bagen. Serien skrives stadig, og denne første bog har helt sikket givet mig lyst til at læse flere.
sidste-hus

Det sidste hus på prærien af Tom Buk-Swienty

Journalist og historiker med speciale i amerikansk historie Tom Buk-Swienty rejser fra vest over syd til øst i denne lille bog, der består af en række rejsebreve, der tidligere har været trykt i (vistnok) Weekendavisen. Rejsebrevene kommer mest fra vest, fra de store vidder, fra prærien, som den hvide mand har forladt. Visse steder er der totalt affolket, andre steder har indianerne og den ellers næsten uddøde bison overtaget vidderne igen. Der er rejsebreve fra små, mærkelige byer, rejsebreve fra Texas, Bush-land, og fra New York, hvor forfatteren bor, eller i hvert fald boede da rejsebrevene blev skrevet. Hvert brev indeholder mange nyttige oplysninger om det amerikanske samfund i dag samt historiske facts, der har været med til at forme denne mærkelige nation, hvor der er milevid forskel på livet i øst og i vest. Jeg var dybt optaget af rejsebrevene, og fik meget stor lyst til at rejse til USA og se fx Wyoming(!), men min læsning blev forstyrret af en række stavefejl, der går igen igennem hele bogen: pionerer i flertal skrives konsekvent pionere, ligesom missionærer skrives missionære, cikader chikader og sikher shiker. Det er sgu for dårligt! Der måtte også gerne have været billeder fra nogle af de fantastiske steder, forfatteren besøger, men det ville formentlig have gjort bogen alt for dyr. Så jeg finder selv billederne på flickr :o)

otherside

The Other Side of the Bridge af Mary Lawson

Langt væk, i Canada, ved en stor sø, ligger den lille by Struan. Her foregår den stille og langsomme historie om Arthur, Jake og Ian. Det er en klassisk historie om to forskellige brødre og handlingen er lagt i tiden før, under og efter Anden Verdenskrig.
Brødrede Arthur og Jake vokser op på en gård med deres stille, lidt naive mor og deres hårdtarbejdende far. Arthur er den ældste, den ansvarlige, den arbejdssomme, den stille, bondedrengen, der aldrig kommer til at klare sig godt i skolen, men til gengæld lægger alle sine kræfter i at blive en god landmand. Jake er den yngste, en spirrevip der ikke gider at arbejde og som snor særligt sin mor om sin lillefinger, han er dygtig i skolen, charmerer sig ind hos alle pigerne og er ikke ubetinget et godt menneske, snarere noget beregnende. Forholdet mellem Arthur og Jake er dårligt fra den dag Jake bliver født, og det ændrer sig ikke som brødrene bliver ældre. Livet igennem kæmper særligt Arthur nogle indre kampe, der mestendels handler om skyld og skyldfølelse.

Ian er gymnasieeleven der får et sommerjob på gården, som Arthur arver efter sin fars død, og som han driver sammen med sin kone Laura. Ian er søn af lillebyens respekterede læge, og kæmper selv nogle hårde, indre kampe.

Det er en meget stille historie der handler om at blive voksen, om ansvar og om skyld. Bogen springer elegant frem og tilbage i tiden, den er velskrevet og personbeskrivelser og naturbeskrivelser er virkelig gode. Men indimellem har man lyst til at ruske hårdt i Arthur og Ian, der efter denne læsers mening er lidt for langsomme nogle gange.
Havfruestolen

Havfruestolen af Sue Monk Kidd

Hvis jeg skulle give Havfruestolen stjerner, med 5 som det bedste, så er det et 3-stjernet historie. I hvert fald indtil de sidste 80 sider. Jo, jeg følte mig fint underholdt, jeg gjorde mig nogle tanker om det jeg læste og historien flød pænt ad veje, der absolut har været vandret før.

Det er historien om den midaldrende Jessie, der må se sine dæmoner i øjnene og som derfor kommer til at tænke på den retning hendes liv har taget. Den historie er ligesom hørt før, og formentlig også fortalt lidt bedre, måske lidt skarpere, end i Havfruestolen. Der er dog nogle meget fine beskrivelser i bogen, og de allerbedste får læseren til føle naturen, landskaberne og hvordan karaktererne har det sammen, og det er netop det, der gør, at Havfruestolen måske alligevel vil ende med at få 4 stjerner.

Jessie forlader sin mand Hugh ii deres hjem en stormfuld nat. Noget nølende bliver hun tvunget til at tage til den isolerede ø hvor hun voksede op, og hvor hendes mor, Nelle, stadig bor. Moderen er syg og forstyrret, og Jessie fornemmer hurtigt, at der foregår noget på øen som hun ikke selv er klar over, noget som har forværret moderens sindstilstand. Læseren fornemmer også hurtigt at der må være flere lag i historien, der tager en dramatisk vending da Jessie forelsker sig i en munk, bosat i et nærliggende kloster. Alle lagene i historien er dog forbundet direkte eller inddirekte med hianden, hvor også kirkens Havfrue-stol spiller en vigtig rolle. Meget af bogen er som en velskrevet ugebladsroman. Næsten ligeså triviel og næsten ligeså forudsigelig, og så alligevel ikke. De sidste 80 sider giver stof til eftertanke, også selvom man måske føler at historien har bevæget sig lidt vel langsomt.

Bogen er en slags voksen chick lit tilsat ugebladsroman. Om det er et decideret kvalitetsstempel ved jeg ikke rigtigt.
faithless

Faithless af Karin Slaughter

Jeg har læst alle Sara Linton-bøgerne, og er endelig begyndt at kunne lide dem, efter at have haft det svært med flere af personerne og deres ualmindelig åndssvage valg og handlinger i de tidligere bøger. Historien i Faithless bevæger sig hurtigt fremad med et meget interessant plot, som gør det svært at lægge bogen fra sig når først man er begyndt. Sara og Jeffrey, hendes eks-mand, har de sædvanlige problemer i deres forhold, og jeg er nu på det punkt hvor jeg gerne vil have at de skal finde ud af om de vil gifte sig igen eller gå fra hinanden for good. Det ser ud til at det er Sara der har de største problemer i den retning, og jeg håber ved gud at den næste bog i serien har en løsning på deres problemer. Det samme gælder betjent Lena Adams. Det er nødvendigt at hun bliver voksen i stedet for at agere som en forkælet møgunge, selvom der er meget i hendes bagland og barndom der måske retfærdiggør hendes handlinger. Det er bare ved at være enerverende at læse om.

Efter at bogens karakterer er blevet præsenteret og læseren ved hvor de står i deres liv, flytter handlingen til den grusomme sag, de skal løse: unge piger, der bliver begravet levende i skoven. Opklaringsarbejdet fører hurtigt vores helte til en religiøs sekt der ikke er særlig venligtsindet. Sådan ser det i hvert fald ud på overfladen. Sektens medlemmer opfører sig mærkeligt og lat hvad de siger og ikke siger, virker mistænkeligt.

Men hvad er det der er sket med de begravede piger og hvor langt tilbage i tiden må Sara og Jeffrey grave for at komme til bunds i sagen? Det er nervepirrende læsning, og jeg var meget fanget af historien, langt mere end jeg har været af de øvrige bøger i serien. Næste nummer i serien er netop udkommet, og den glæder jeg mig til at læse i nær fremtid.
Note 10. december 2008: Læsehesten fra Læsehest med tankekrøller har også læst Faithless. Tjek hendes indlæg her.
nynnes-dagbog

Nynnes dagbog 3 af Lind og Thorsen

Når man som jeg har læst både etteren og toeren, må man også læse nummer tre. Jeg kan godt lide Nynne. Bridget er den rigtige, men efter hende kommer Nynne. I nummer tre er Nynne blevet 41 og midlertidigt udstationeret med børnelægen i Stockholm, hvor man bl.a. ikke må ryge, og hvor børnelægen arbejder sammen med sexede kvindelige læger. Små og store kriser er der stadig nok af i Nynnes liv, og selvom hun nok er blevet voksen og har to små børn plus mand, roder hun stadig rundt på en ikke særlig voksen måde. Og det er faktisk både morsomt og skørt og lige i øjet på en gang. Bogen var sjov og hurtigt konsumeret og skal selvfølgelig læses af alle der har fulgt Nynne gennem årene.