vi-er-n-C3-B8dt-til-at-tale-om-kevin

Vi er nødt til at tale om Kevin af Lionel Shriver

Vi er nødt til at tale om Kevin er en frastødende roman om familieliv i forstæderne anno 1990’erne.

Men Lionel Shriver har også skrevet en stærk bog, der handler om Eva, hendes mand Franklin og deres søn Kevin. Bogen består af en række af Evas breve, skrevet til Franklin, i årene efter deres søn har skudt og dræbt syv klassekammerater, en lærer og en cafeteriamedhjælper på sin pæne, private highschool i Middelklasse-Amerika. Jeg har ikke undersøgt det, men tænker, at Lionel Shriver har været inspireret af den famøse Columbine Highschool massakre, der i bogen foregår et par uger efter at hendes egen søn har udført sin massakre.
I brevene ser Eva tilbage på livet før de fik Kevin, hans barndom og pubertet, deres ægteskab, og familieliv.
Eva og Franklin var New York yuppier i midt-trediverne før de bestemte sig for at prøve at få et barn og blive en rigtig familie. Eva bliver gravid, de flytter fra TriBeCa til et kæmpe hus i forstæderne og opfostrer her deres søn Kevin. Kevin der bestemt ikke er som andre børn. I hvert fald ikke når man ser det gennem hans mors øjne. For det er hendes stemme vi hører i bogen, det er hende der fortæller, det er hende der vælger ud, hvad der skal siges og hvad der skal holdes hemmeligt, for at vi måske, måske ikke kan komme til at forstå, hvad der forleder en ung mand på 15 til at begå så afstumpet og afskyelig forbrydelse.

Eva kan tydeligvis ikke lide sin søn, og jeg gyste mig gennem en del af læsningen. Ikke så meget på grund af at Eva ingen moderfølelser havde, men på grund af Kevins opførsel – og sandelig også på grund af faderen Franklins naivitet. Han mener nemlig hele vejen igennem, at han er far til en sund og rask dreng, der stort set ikke kan gøre noget galt. Igen, det er KUN Evas stemme vi får lov at høre, Franklin kommer kun til orde i mindre dialoger, som Eva beskriver i sine breve. Så det Eva siger, er det der skete, det må vi anse som i hvert fald hendes sandhed om sin søn. Det hun fortæller om hans barndom og pubertet er det, vi tror på. Måske. Jeg ville gerne have hørt Franklins stemme også. Ikke kun fordi Eva tager hele skylden på sig, men fordi jeg godt kunne lide at vide, hvad han har at sige til sit forsvar. Så ja, jeg blev en smule træt af Evas stemme, selvom om hun påtog sig al skyld og selvom hun ikke lægger fingrene imellem.

Egentlig ved jeg godt, at forklaringen ligger implicit i alle de lange breve, men derfor er jeg alligevel sådan indrettet, at jeg gerne ville have haft en eller anden forklaring, Evas fx, på hvordan Kevin blev skole-morder.

Bogen er lang, over 450 sider, meget frastødende sine steder, og har mange gode emner, der burde tages op til diskussion. Men det ville betyde, at jeg ville komme til at afsløre for meget a plottet, der trods alt indeholder en del overraskelser. Anbefales – det var faktisk en ret god bog. Jeg læst den på engelsk, og kan derfor ikke udtale mig om den danske oversættelse.
strange-affair

Strange Affair af Peter Robinson

Strange Affair er nr. 15 i Inspector Banks-serien. Da vi sidst hørte fra Inspector Banks, Annie Cabbott og de andre politifolk i Eastvale, var det i kølvandet på dramatiske hændelser. Alle, mestendels Banks selv, slikker stadig sårene i denne bog. Banks er deprimeret, er blevet indadvendt (mere end normalt), og da bogen begynder, er han på ferie. Ikke udenlands, men hjemme. En aften modtager han en mystisk telefonopkald på sin svarer fra broderen Roy, som han ellers kun har meget sporadisk kontakt med. Det lykkes ikke Banks at få kontakt med Roy, da han senere forsøger at ringe, og både nysgerrig og noget mystificeret bestemmer Banks sig for at tage til London og opsøge broderen. Her viser det sig at Roy er som sunket i jorden, og efterhånden som Banks dykker dybere og dybere ned i Roys liv, finder han ud af ting om broderen, som han ikke kendte noget til, og han møder nogle af de mennesker, der var i daglig kontakt med Roy, hvilket også bliver en øjenåbner for Banks på mange måder.

I mellemtiden arbejder Annie Cabbott og resten af holdet i Eastvale på en sag om en kvinde, der findes skudt i en bil på en øde landevej. Sporene fører i alle mulige retninger, sagen går i hårdknude, og holdet forsøger at få fat på Banks, da de har hårdt brug for hans hjælp. Man frygter, at der er en seriemorder på spil. Men Banks har efterladt sin mobiltelefon hjemme, og er ikke til at få fat på.

Strange Affair var en hurtigt læst, spændende thriller, og selvom jeg nu vil tage en pause fra Peter Robinson og Inspector Banks, kan jeg sagtens anbefale denne. Man vil formentlig nok have mest glæde af den, hvis man er kendt med persongalleriet i forvejen, men som sådan kan det godt stå alene.