National Blog Posting Month indlæg nr. 13: Judaskysset af Anna Grue

nablo08_90x335

Judaskysset er Anna Grues anden kriminalroman i serien om reklamemanden turned privatdetektiv Dan Sommerdahl. Den første hed Dybt at falde og er omtalt her. Judaskysset er god og velskrevet med et interessant plot. Men jeg vil nu alligevel ikke sige, at jeg ligefrem slugte den råt. Jeg er helt med på, at det jeg læser, er fiktion. Og det er fint. Jeg er stor krimielsker og mener ikke nødvendigvis, at en krimi skal være realistisk til det yderste. Men den sidste fjerdedel af Judaskysset var alligevel for fjoget og usandsynligt, så jeg var desværre ikke ubetinget begejstret. Den sidste fjerdedels fjogede handling har farvet mit indtryk af hele bogen.

Plottet er ellers godt nok: den unge og smukke Jacob Heurlin har besnæret den midaldrende efterskolelærer Ursula (af elever, kollegaer og forældre kaldet Urs…hvilket irriterede mig grænseløst) og de planlægger at gifte sig. Umiddelbart inden brylluppet tømmer Jacob Ursulas konto og stikker af. Forsmået og ude af sig selv, hyrer Ursula Dan Sommerdahl til at finde Jacob og pengene. Dans datter Laura er nemlig elev på den efterskole, hvor Ursula arbejder som billedkunstlærer. Dan er i begyndelsen ikke særlig interesseret, men det bliver han. Snart viser det sig nemlig, at Jacob Heurlins forsvinden muligvis har forbindelse til andre sager, også en aktuel sag som politiet i Christianssund er i gang med. Christianssund er den fiktive provinsby, hvor Dan Sommerdahl og hans familie bor. Politimanden Flemming Torp, der leder efterforskningen af pågældende sag, er samtidig Dans bedste ven, og ligesom i Dybt at falde, er det ikke ubetinget en succes, at have Dan til at blande sig i sagerne, der hurtigt vikler sig ind i hinanden på kryds og tværs. Det er sådan set ganske underholdende læsning, men som sagt…den sidste del af bogen er altså for usandsynlig og så synes jeg også, at nogle af personbeskrivelserne er lidt endimensionelle. Men alt i alt var jeg glimrende underholdt og vil bestemt se frem til flere Dan Sommerdahl-krimier.
Dette er mit 13. indlæg i NaBloPoMo-udfordringen. Se min side her. I dag har jeg dog blogget om en Åsa Larsson-bog på den engelske udgave, da Anna Grue ikke er oversat.
Note d. 10. december 2008: Læsehesten har også omtalt Judaskysste på sin blog Læsehest med tankekrøller.