Kitchen Confidential – en køkkenchefs bekendelser af Anthony Bourdain

Kitchen.0

En ret sjov bog, der giver et ekstraordinært indblik i det der i virkeligheden går for sig bag kulisserne i de professionelle køkkener i USA, mestendels New York. Forfatteren er den nuværende chef i den berømte New York restaurant Les Halles, og han afslørerer alt. Han begynder med sin egen begyndelse i små og ydmyge køkkener, og arbejder sig derfra op, med afstikkere til fedtede cafekøkkener og fejlslagne forretningseventyr. Der er masser af ulækre detaljer, masser af stoffer, druk, sex og rock’n’roll. Lækker mad bliver åbenbart ofte tilberedt af beskidte, svedende og alkoholiserede randeksistenser, i hvert fald hvis man skal tro Anthony Bourdain, forfatteren af Kitchen Confidential. Og det er muligvis en del af sandheden i de amerikanske restauranter, jeg vælger at tro at det trods alt er lidt anderledes i Danmark, hvor folk for det første ikke går nær så meget ud at spise som man gør i USA, og hvor restauranter for det andet har sundhedsmyndighederne over sig på en helt anderledes striks måde end i USA. Og så alligevel….med kødskandaler og des lige i baghovedet er bogen måske ikke så langt fra den danske virkelighed som først antaget. Bogen har i hvert fald en ærlig tone over sig, omend der måske overdrives noget her og der. Der er detaljer i bogen der vil få enhver til at overveje en ekstra gang, om det nu også er en god ide at gå ud at spise. Vi er med på forfatterens op- og nedture gennem hele hans voksne liv, og får også et indblik i hans privatliv, men heldigvis er bogens fokus på hans professionelle liv. Der er også gode tips til restaurantbesøg, for eksempel er det en dårlig ide at bestille fiskeretter i weekenden, da man kan være sikker på, at det er gamle fisk der serveres (ingen leverer fisk i weekenderne) ligesom hele brunch-konceptet (åbenbart) er bygget på at servere hele den forgangne uges rester i weekenden. Bogen er sjov, ærlig og ironisk og skrevet i et brutalt sprog, der ikke helt gør sig i den danske oversættelse, der ellers er udmærket.