Brooklyn Dårskab af Paul Auster

brook

Jeg er stor fan af Paul Austers romaner, og bliver altid fanget af den sære tone, de mange litterære henvisninger og de underlige skæbner der altid befolker hans historier. Brooklyn Dårskab er næsten for let om hjertet i forhold til tidligere værker. Nathan Glass, pensioneret forsikringsmand, lungecancer patient og fraskilt med et anstrengt forhold til sin datter, flytter tilbage til barndommens Brooklyn for at vente på at dø. Han får hurtigt etableret en rutine, der bl.a. indebærer spisning på en diner hvor han der arbejder en køn servitrice, som han bliver lun på. Om aftenen skriver han små og store historier om sin egen og andre menneskers pinline oplevelser og generelle dårskab. Men der bliver hurtigt vendt op og ned på rutinen og den lidt triste venten på at dø, da Nathan støder på sin nevø Tom, en falleret litteraturstuderende og Toms arbejdsgiver Harry, der ejer en forretning der sælger antikvariske bøger. Han bliver viklet ind i deres liv, og historien tager yderligere fart da pigen Lucy, Toms niece, pludselig dukker op. Lucys mor, Toms søster, er intet sted at finde, og Lucy vil ikke sige noget. Som sædvanligt i Austers bøger er det tilsyneladende tilfældigheder der styrer begivenhedernes gang, og Brooklyn Dårskab er næsten en hygge-bog, der ikke er nær så indviklet at læse som andre af Austers romaner.