The History of Love af Nicole Krauss

The History of Love af Nicole Krauss handler om i hvert fald to personer: Leo Gursky og Alma Singer, der begge bor i New York. Leo er en gammel polsk-amerikansk jøde, Alma en 12-15 årig jødisk pige, der har mistet sin far. Hun bor med sin intellektuelle mor og sin religiøse lillebror.

Men der er er flere lag i historien, som egentlig ikke er svær at følge med i. Og så alligevel lidt svært. Det er først til slut, eller i hvert fald tæt på slutningen, at der danner sig et nogenlunde samlet billede.

History of Love: Leo
Leo flygtede i sin ungdom fra nazismen i Europa og endte i New York, hvor han med det samme opsøger den pige han forelskede sig i hjemme i Polen. Hun var flygtet før ham. Da deres møde ikke falder heldigt ud, dropper Leo tanken om at se hende igen. De næste mange, mange år følger han dog alligevel både hende og hendes familie på afstand.
History of Love: Alma
Alma ønsker egentlig bare at hendes mor skal komme ud af sin ensomhed og blive lykkelig igen. Da moderen får et tilbud om at oversætte en særlig bog, The History of Love, håber Alma, at manden, som har bedt om denne oversættelse, måske kunne være noget for moderen. På grund af bogen flettes Almas og Leos liv sammen, men inden da skal alle personer igennem mange tanker.
Denne meget korte omtale yder faktisk ikke bogen spor retfærdighed. Der er mange flere lag i bogen, og en del flere personer at tage stilling til. Den er skrevet virkelig godt, men var ikke så nem at læse som forventet, og den var lidt svær at blive klog på.
Bogen er oversat til dansk med titlen Kærlighedens historie.
Indlægget er oprindeligt skrevet 30. april 2008. Det er opdateret med blandt andet nye links og rettelser d. 6. april 2019.

2 thoughts on “The History of Love af Nicole Krauss

  1. Louise, jeg havde glædet mig til din anmeldelse – da jeg selv havde samme forhold til bogen. Den er bizar på en underlig måde 😉 Dobbeltkonfekt…. men det er den bedste måde for mig at udtrykke det på! Det er svært at give karakterer til bøger – men den er ikke dårlig… men som jeg skrev i min ‘kritik’ så mærker man det familiære forhold med forfatteren til ‘Extremely Loud…..’

  2. Velkommen hjem, Nille og tak for kommentaren :o) Jeg talte med en anden, der også havde læst ‘History..’ og hun havde det på samme måde som os – ikke dårlig, slet ikke, men heller ikke sådan WOW!, hvilket hun havde forventet, ligesom jeg faktisk også gjorde. Og ja, men kan godt mærke familieskabet med Extremely Loud…helt sikkert. I det hele taget kan man mærke den der new york’ske stemning der er i flere moderne bøger om/fra New York, synes jeg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *