denmystiskesagomhundeninatten

Den mystiske sag om hunden i natten af Mark Haddon

På forhånd undskyld til alle forældre og børn, der til daglig må slås med autisme, Aspergers syndrom og andre lidelser i samme kategori. Det er helt sikkert ikke nemt.

Men hold da op hvor var det dog en irriterende bog, den her. Som handler om 15-årige Christopher, der lider af Aspergers syndrom. Bogen skal forestille at være skrevet af Christopher, og jeg syntes ganske enkelt at det var så øretæveindbydende, at jeg sjældent har oplevet noget lignende. Jeg var ved at opgive bogen mange gange, da jeg slet ikke kunne blive interesseret i Christopher, hans besværligheder, hans familie eller noget andet. Jeg anerkender, at det muligvis er meningen, at bogen skal være øretæveindbydende, således at man som læser måske føler på samme måde som forældre til et barn med Asperger.

Desværre kan jeg slet ikke tage bogen alvorligt nok til at skrive mere om den andet end at denne læser synes at den er spild af tid! Hvis der er nogen, der kan forklare mig hvorfor den har været SÅ hypet, tager jeg mod forklaringer med kyshånd. Jeg forstod det ikke.
dinosaurens

Dinosaurens fjer af Sissel Jo Gazan

Glimrende og velskrevet videnskabskrimi/chick lit, som er velegnet til underholdning på ferien, hvor man ikke forventer at skulle bruge hjernecellerne alt for meget.

Bogen handler om den biologistuderende Anna, som netop har afleveret et kontroversielt speciale på universitetet. Vi følger Anna i de sidste hektiske 14 dage op til eksaminationen, hvor der sker adskillige dramatiske ting, som gang på gang truer Annas eksamination og dermed færdiggørelsen af hendes uddannelse.

Anna har skrevet speciale om fuglenes oprindelse, hvor hun tager fat i de to “konkurrerende” hovedteser inden for forskningen på netop det felt. Hendes mål er at tilbagevise den ene tese, noget som den etablerede forskningsverden endnu ikke har formået. Eller det vil sige, at det har de, men manden bag den “fejlagtige” tese vil ikke acceptere det og fremturer stadig i den videnskabelige verden med sine fejlagtige iagttagelser. Der er masser af videnskabeligt nid og nag på bordet i denne krimi – nid og nag der ligeså godt kunne have udspillet sig på et hvilket som helst institut på Københavns Universitet. Jeg kan i alle fald nikke genkendende til en hel del fra min egen studietid, om end jeg altså aldrig har studeret biologi!

Men heldigvis har jeg dog aldrig oplevet mord på universitetet som Anna gør det i Dinosaurens fjer. Mord, der peger hen imod at nogen ikke bryder sig om hendes speciale og hendes opdagelser.

Vi skal rundt i mange afkroge af den videnskabelige verden og Annas liv og flere politibetjentes liv førend alle mysterierne er opklaret, men det hænger fint sammen og Gazan holder tungen lige i munden og får bundet en pæn knude på de fleste løse ender.

Dinosaurens fjer er, i mine øjne, mindst ligeså meget chick lit som det er en krimi, men den markedsføres nu ikke som chick lit. Kan sagtens anbefales, og den var også bedre end jeg havde forventet.
theassociate

The Associate af John Grisham

Jeg har ikke læst en John Grisham legal thriller i årevis, men fandt The Associate på et hotel i Ægypten under min nylige ferie. Jeg bestemte mig for at snuppe den og håbede på en underholdende og hurtigt læst bog. Den handler om Kyle, der er lige ved at tage afgang fra universitet for at blive advokat. Han planlægger at arbejde i den gode sags tjeneste i nogle år – noget med at betale tilbage til samfundet og den slags. Lige inden han er færdig på uni bliver han dog antastet af nogle mistænkelige typer, der ønsker, at han skal arbejde for dem i stedet for. Af forskellige årsager ender det med, at Kyle tager imod deres “tilbud”, som i virkeligheden ikke rigtigt er noget tilbud, snarere end det er tvang. Kort efter at Kyle er færdig på uni, begynder hand derfor at arbejde i et stort firma i New York, hvor alle første års medarbejdere bliver kørt ud til grænsen og længere endnu med 100 timers arbejdsuger mm. De mistænkelige typer følger efter ham, hans lejlighed og telefon bliver aflyttet og Kyle befinder sig i en suppedas, som han ikke kan finde vej ud af. Men på den anden side er Kyle en ung mand med ressourcer og hjerne og snart begynder han at planlægge en modoffensiv mod sine skygger og den trussel mod hans karriere som de udgør.

The Associate er fin som strand- eller pool læsning, og jeg var fint underholdt. Bogen er velskrevet og alt det der, men intet nyt under solen og ikke meget substans. Bliver sikkert en film på et eller andet tidspunkt. Jeg kunne egentlig godt lide Grishams tidlige bøger, men det er som om, at han midt i sit forfatterskab blev ramt af James Patterson syndrom, hvor det bare gælder om at skyde bøger ud i en så lind strøm, at kvaliteten er mildest talt svingende. I Pattersons tilfælde er langt de fleste af hans senere bøger det rene lort. Grisham er ikke nået ned på Pattersons niveau endnu, trods alt. The Associate er underholdende og meget let læst.
oscarwao

Oscar Wao & hans korte og forunderlige liv af Junot Díaz

Det her er simpelthen en fantastisk bog! Jeg har haft den stående i næsten et år og samle støv, før jeg tilfældigt “faldt over den” igen. Jeg har svært ved at forstå, hvorfor der skulle gå så lang tid før jeg fik taget mig sammen til at læse dette moderne, morsomme og tragiske mesterværk, skrevet i et ungdommeligt, ironisk og samtidig traditionelt sprog, som jeg faldt for med det samme. Gennem hele bogen er der adskillige one liners på spansk, og selvom jeg ikke hverken taler eller læser spansk overhovedet, var det ikke noget problem. Det gav bare endnu mere krydderi til historien. Der er også en hel del referencer til moderne amerikansk litteratur, film og andre popkultur fænomener, og selvom jeg fangede de fleste af dem, var der flere jeg ikke helt fattede. Men igen, det er ikke noget, der ødelægger det samlede indtryk af bogen.

 

Yunior er historiens fortæller. Og det er historien om den dominikansk-amerikanske nørd Oscar de Leon. Oscar er ikke bare en nørd, han er også grotesk overvægtig, falder konstant for de smukkeste piger, der selvfølgelig ikke værdiger ham et blik og han bor i en ghetto et eller andet sted i New Jesery sammen med sin aggressive, rasende, ildsprudlende bitch af en mor, sin dopede onkel og sin søster, den smukke Lola.
Yunior er Lolas on-and-off kæreste og han fortæller Oscars familiehistorie. En familie der mener, at der hviler en fukú over hele slægten. Fukú er en slags dominikansk forbandelse og som læsningen skrider frem, kan det såmænd godt se ud som om, at denne familie er uheldig i særdeleshed.

 

Bogen er delt i en række hovedkapitler, der handler om Oscars, moderens og Lolas liv. Yunior står på sidelinjen, men er samtidig meget involveret i familiens liv. Han bor bl.a. sammen med Oscar mens de går på universitetet. Hovedkapitlerne er centreret om Oscars barndom i New Jersey, moderens barndom og ungdom i Den Dominikanske Republik/Santo Domingo, Lolas pubertet og teenageår, Oscar og Yuniors universitetsår og slutteligt alle involveredes ferie i Santo Domingo som voksne.

 

Det er en bog om kærlighed, had, at blive voksen, Sydamerikanske diktatorer og meget mere. Historien er sådan set lige ud ad landevejen og vakte mange forskellige følelser. Jeg elskede Oscar og følte i dén grad med ham når han, igen og igen, blev afvist af de piger og kvinder som han uværgerligt falder for hele tiden (i modsætning til Yunior, der knepper sig gennem college). Jeg var rasende på Oscar og Lolas mor, der lurer aggressivt over deres liv og som er en af de mest bitchy mødre, jeg længe har mødt i litteraturen. På den anden side, da jeg havde lært hendes baggrund at kende, forstod jeg på sin vis hvorfor hun opførte sig som hun gjorde.

 

Historien har tydelig smag af magisk realisme, men skrivestilen er helt sikkert frisk og meget “det 21. århundrede”. Hvor Gabriel Garcia Maquez efter min mening er lidt gammeldags og lugter lidt af naftalin og hvor Isabel Allendes skrivestil er en smule parfumeret og “kvindelig”, føles Diaz’ skrivestil meget moderne. Denne bog anbefales på det varmeste – jeg er ked af, at jeg allerede har læst den og ikke har den til gode mere 😉 Den er lige udkommet på dansk, jeg læste den på engelsk.