Oscar Wao & hans korte og forunderlige liv af Junot Díaz

Oscar Wao & hans korte og forunderlige liv er simpelthen en fantastisk bog! Det er et moderne, morsomt og tragiske mesterværk, skrevet i et ungdommeligt, ironisk og samtidig traditionelt sprog.Gennem hele bogen er der adskillige one liners på spansk, og selvom man ikke hverken taler eller læser spansk overhovedet, er det ikke noget problem. Det gav bare endnu mere krydderi til historien. Der er også en hel del referencer til moderne amerikansk litteratur, film og andre popkulturelle fænomener. Selvom læseren heller ikke fanger det hele her, er det ikke noget, der ødelægger det samlede indtryk af bogen.

Oscar Wao hedder Oscar de Leon
Yunior er historiens fortæller. Og det er historien om den dominikansk-amerikanske nørd Oscar de Leon. Oscar er ikke bare en nørd, han er også grotesk overvægtig, falder konstant for de smukkeste piger, der selvfølgelig ikke værdiger ham et blik. Han bor i en ghetto et eller andet sted i New Jesery sammen med sin aggressive, rasende, ildsprudlende bitch af en mor, sin dopede onkel og sin søster, den smukke Lola.
Yunior er Lolas on-and-off kæreste og han fortæller Oscars familiehistorie. En familie der mener, at der hviler en fukú over hele slægten. Fukú er en slags dominikansk forbandelse og som læsningen skrider frem, kan det såmænd godt se ud som om, at denne familie er uheldig i særdeleshed.
Bogen er delt i en række hovedkapitler, der handler om Oscars, moderens og Lolas liv. Yunior står på sidelinjen, men er samtidig meget involveret i familiens liv. Han bor blandt andet sammen med Oscar mens de går på universitetet. Hovedkapitlerne er centreret om Oscars barndom i New Jersey, moderens barndom og ungdom i Den Dominikanske Republik/Santo Domingo, Lolas pubertet og teenageår, Oscar og Yuniors universitetsår og slutteligt alle involveredes ferie i Santo Domingo som voksne.
Temaer i Oscar Wao & hans korte forunderlige liv
Det er en bog om kærlighed, had, at blive voksen, Sydamerikanske diktatorer og meget mere. Historien er sådan set lige ud ad landevejen og vakte mange forskellige følelser. Læseren får stor sympati for Oscar og føler i dén grad med ham når han igen og igen, bliver afvist af de piger og kvinder som han uværgerligt falder for hele tiden. Helt i modsætning til Yunior, der knepper sig gennem college.
Man bliver rasende på Oscar og Lolas mor, der lurer aggressivt over deres liv. Hun er absolut en af de mest bitchy mødre i moderne litteratur. På den anden side, når man lærer hendes baggrund at kende, forstår man på sin vis hvorfor hun opfører sig som hun gør.
Magisk realisme i Oscar Wao
Historien har tydelige elementer af magisk realisme, men skrivestilen er mere moderne. Andre forfattere, der excellerer i magisk realisme er for eksempel Gabriel Garcia Maquez. Hans skrivestil er mere gammeldags, men Isabel Allendes magiske realisme er en smule mere kvindelig. Diaz’ skivestil føles meget moderne.
Denne bog får vores største anbefaling. Læs mere om den på litteratursiden her.
Indlægget er oprindeligt udgivet d. 15. marts 2009. Opdateret d. 14. april 2019 med nyt link.

2 thoughts on “Oscar Wao & hans korte og forunderlige liv af Junot Díaz

  1. Den tror jeg absolut, at jeg skal på udkig efter i frokosten i morgen! Jeg trænger til en lidt anden stil efter at have læst for mange krigsromaner her på det sidste synes jeg!

    Tak for en dejlig inspirerende anmeldelse!

  2. Jeg er næsten færdig med romanen. Den er vildt god! Noget af det bedste jeg har læst i lang tid. Og jeg har det lidt lige som dig: Jeg er næsten ked af at skulle slutte med at læse den.

    Jeg skriver en anmeldelse en af de nærmeste dage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *