Stum

Stum sidder guden af Anna Jansson

Vi er i Sverige nær Uppsala, hvor kriminalbetjenten Maria Wern lige før jul bliver kaldt ud til et bestialsk mord. En mand findes hængt, side om side med en række hængte dyr. Offeret er ikke bare blevet hængt, han har fået skåret halsen over, er blevet tappet for blod, hængt og har til sidst fået stukket et spyd igennem maven. Mordscenen ligner til forveksling et ritual af en slags som vikingerne brugte, og der går ikke længe inden politiet må have fat på en professor i nordisk mytologi. Kriminalpolitiet arbejder nærmest i døgndrift, og ikke engang juleaften får de fred, da man finder endnu et offer. Maria, der har en mindre krise i sit ægteskab, sendes til Uppsala hvor et ni år gammelt mord måske kan bringe nye spor på banen i den aktuelle sag. I Uppsala møder Maria sin ekskæreste, og selvom Maria og ekskæresten længe bare har været venner, er der alligevel nogle ting der gør, at Maria aner at alt ikke er som det skal være. Bogens slutning er ganske spændende, og selvom bogen ikke er vanvittigt spændende, er den ganske velskrevet, og jeg vil straks gå i gang med Anna Janssons anden bog om Maria Wern. God hygge krimilæsning.
salig

Salige er de som tørster af Anne Holt

Dette er den første bog jeg har læst af den norske forfatter Anne Holt. Hovedpersonen er den lesbiske kriminalbetjent Hanne Wilhelmsen, der under en voldsom hedebølge i Oslo står overfor en mængde uopklarede sager, herunder nogle grimme voldtægter og nogle uforklarlige ‘blodbad’ hvor gerningsmanden har skrevet en række tal på gerningsstedet. Der er ikke nogen ofre for disse blodbad, og Hanne Wilhelmsen og hendes kolleger er ikke i tvivl om at det er dyreblod der er blevet brugt. Derfor kommer blodbadene underst i bunken, da en ung medicinstuderende udsættes for en usædvanlig brutal voldtægt. Opklaringen hæmmes af den ulidelige varme i byen og af at ingen rigtigt har hverken set eller hørt noget, men den både den voldtagede pige og hendes far får færten af voldtægtsmanden inden politiet, og tanken om selvtægt er ikke fjern. Bogen er udmærket skrevet, men er sjusket komponeret. Personbeskrivelserne er ikke specielt gode, ligesom der også er en del løse ender der godt kunne have været strammet op.

M-C3-A6nd-der-hader-kvinder

Mænd der hader kvinder af Stieg Larsson

Fantastisk spændende kriminalroman om mord, lyssky forretningsmænd, hackere, fortiden og en mørk og ond hemmelighed. Erhvervsjournalisten Mikael Blomkvist får kort før jul rettens dom for at han har skrevet injurierende artikler om en af Sveriges største forretningsmænd. Mikael accpeterer dommen selvom det betyder at hans tidsskrift Millenium, som han ejer sammen med sin bedste ven, der også er hans elskerinde, er i fare for at gå nedenom og hjem. Ud af det blå kontaktes han af en advokat der repræsenterer den ældre forretningsmand Henrik Vanger. Henrik Vanger vil hyre Mikael Blomkvist til at skrive hans slægts historie, og efter lidt betænkningstid siger Mikael ja tak til jobbet. Henrik Vangers virkelige hensigt med at hyre journalisten er imidlertid en helt anden, han vil nemlig have Mikael Blomkvist til at opklare en familiegåde, der har redet ham som en mare siden det skete i slutningen af 1950’erne. Mikael er pessimistisk, og arbejdet skrider kun langsomt frem indtil han kommer i kontakt med den gådefulde Lisbeth Salander, en ung kvinde der er umyndiggjort og i hænderne på skiftende formyndere. Da Mikael og Lisbeth for alvor begynder at snuse i Vanger-familiens slægtshistorie tager begivenhederne fart, og den ene afsløring efter den anden kommer for dagen. Mere skal ikke røbes her, herfra skal kun lyde en meget stor anbefaling af denne fantastiske bog!
De-frie-kvinder-klub

De frie kvinders klub af Elsebeth Egholm

Fire vidt forskellige veninder danner ‘De Frie Kvinders Klub’ efter deres studentereksamen i den tro at nu begynder livet og friheden for alvor. Men hver især har veninderne ting de tumler med, ting der langsomt men sikkert skiller dem ad efter en årrække. Næsten tyve år efter studentertiden mødes de tre af veninderne ved den fjerde venindes grav. Solveig har begået selvmord, og de tre efterladet veninder begynder at grave i fortiden for at se, om der var noget som helst de kunne have gjort for at forhindre Solveigs død. Historien foregår i Århus som de fleste af Elsebeth Egholms bøger, og består dels af venindernes fælles opklaringsarbejde og dels af en række individuelle flashbacks til 1980’erne, der skal give indtryk af hvilke begivenheder der har formet deres liv. Det er ikke uinteressant, men det er på den anden side også en lille smule banalt. Heldigvis skriver Elsebeth Egholm fremragende, og historien bygges stille og roligt op. Det er ikke en kriminalroman, men det er heller ikke en typisk chick lit historie. At kalde ‘De Frie Kvinders Klub’ en samtidsroman er også at tage munden for fuld, men den er nok en blanding af de tre genrer. Læseren (formentlig kun de kvindelige) er glimrende underholdt, og bogen er let og hurtig at læse.