Absalom, Absalom! af William Faulkner

Absalom Absalom af William Faulkner er en litterær triumf, der udforsker Sydstaternes komplekse fortid på en måde, der er både dybt udfordrende og belønnende for læseren. Romanen, der oprindeligt blev udgivet i 1936, er fyldt med meget interessante karakterer, fængslende beskrivelser og et plot, der udfolder sig i flere lag og perspektiver.

Handlingen i Absalom, Absalom! har Thomas Sutpen som omdrejningspunkt. Han er en mystisk og ambitiøs mand, der forsøger at opbygge en stor plantage i Sydstaterne før Den Amerikanske Borgerkrig. Gennem et utal af fortællerstemmer, der overlapper og forvrænger hinanden, afsløres lag på lag af Sutpens tragiske livshistorie og dens indvirkning på hans familie og samfundet omkring ham. Faulkner udforsker temaer som race, klasse, arv, fortielser og menneskelig natur på en både subtil og nådesløs måde.

Den narrative struktur i Absalom Absalom af William Faulkner

En af de mest imponerende aspekter ved Faulkners roman er den komplekse narrative struktur. Han bruger en non-lineær fortælleteknik med flere forskellige fortællere kaster lys over begivenhederne ud fa deres egne perspektiver. Fortællerne tilføjer også både egne fordomme og usikkerheder til fortællingen. Denne lagdelte tilgang gør det nødvendigt for læseren at være opmærksom og engageret for at samle alle tråde i romanen. Det kræver tålmodighed (nærmest i ekstrem grad), men holder man ved, kommer belønningen i form af en god forståelse for karaktererne og deres komplekse relationer. Flere af personerne optræder i andre af Faulkners hovedværker.

Faulkners prosa er nærmest poetisk i sin righoldighed og kompleksitet. Han maler et ret nøjagtigt billede af, hvordan Sydstaterne var før borgerkrigen. Hans beskrivelser af både landskaber og arkitektur bringer læseren meget tæt på. Det er næsten som at være der selv. Dialogen er livagtig og kraftfuld, og Faulkners evne til at skildre menneskers indre tanker og følelser er ganske bemærkelsesværdig.

Absalom Absalom af William Faulkner er ikke en let læsning, men det er en både berigende og dybt gribende læseoplevelse. Den udfordrer læserens forståelse af fortiden, moral og menneskelig natur. Faulkner stiller spørgsmål ved vores evne til at huske og fortolke historie og rejser tvivl om vores opfattelse af sandheden. Romanen efterlader ingen tvivl om Faulkners styrke som forfatter og hans bidrag til amerikansk litteratur.

I sidste ende er “Absalom, Absalom!” en monumentalt kompleks fortælling, der kræver tid, tålmodighed og dedikation fra læseren.

En lidt lettere roman fra Faulkners side er Forløsning i august, som vi har skrevet om her.

Billedet forestiller en statue af William Faulkner. Det er taget i Faulkners hjemby, Oxford i Mississippi. Copyright Visit Oxford.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *