Rejs i litterære klassikeres fodspor i Alabama

Oplevelser i Alabama. Den 23. april fejrede Alabama de mange verdensberømte historier, der har rødder i staten. Det skete til World Book Day, hvor man bl.a. kunne opleve det originale teaterstykke To Kill a Mockingbird, overnatte i F. Scott og Zelda Fitzgeralds Montgomery-hjem samt gå på opdagelse i Forrest Gumps hjemby Mobile.

Men litterære oplevelser i Alabama behøver ikke kun foregåiI anledning af Word Book Day. Det bare den, hvor Alabama retter ekstra fokus på statens litterære fortid og oplevelser relateret til denne. Alabama danner nemlig ramme for flere verdenskendte fortællinger, bl.a. Dræb ikke en sangfugl, Blid er natten og Forrest Gump.

Overnat hos F. Scott og Zelda Fitzgerald i Montgomery

Zelda og F. Scott boede sammen i Montgomery i 1931-1932, mens de arbejdede på bøgerne Tender is the Night og Save Me the Waltz. I dag er deres hjem lavet til et museum, hvor det også er muligt at overnatte. Det kan man gøre enten i den etværelses Scott-lejlighed eller den toværelses Zelda-lejlighed fra omkring 1179 kr. (170 USD) per nat. Begge værelser er holdt i så periodepræcis en stil som muligt – bl.a. med originalt tapet i soveværelset og stuen i Scott-lejligheden. Der er dog etableret moderne køkkener og badeværelser. Man kan også opleve nogle af Zeldas kunstværker på det nærliggende Montgomery Museum of Fine Arts.

Oplevelser i Alabama inkluderer blandt andet Scott og Zelda Fitzgeralds hus.
F. Scott and Zelda Fitzgerald Museum i Montgomery, Alabama. Foto (c) Art Meripol.

Ikonisk teaterstykke i Monroeville

Forfatteren Harper Lee fandt sin inspiration til at skrive klassikeren To Kill a Mockingbird (Dræb ikke en sangfugl) i Monroeville, hvor hun voksede op og tilbragte sine somre med sin barndomsven Truman Capote. I forbindelse med World Book Day kan man se det originale teaterstykke opført i Monroevilles retsbygning i april og maj. På Monroe County Museum kan man også opleve en To Kill a Mockingbird-udstilling. Her kan man få et indblik i Harper Lees barndom og læse nogle af hendes allerførste interviews og kommentarer vedrørende bogen og filmen.

Oplevelser i Alabama i Monroeville
Hvert år spiller man i Monroeville, Alabama, det drama, som Harper Lee opruller i bogen Dræb ikke en sangfugl. Foto (c) Chris Granger.

Historisk slaveskib i Mobile

I 2018 udgav Zora Neale Hurston bogen Barracoon, som er en beretning om, hvordan Cudjo Lewis rejste fra fangenskab i Afrika til fangenskab i Alabama ombord på slaveskibet Clotilda. Året efter blev slaveskibet identificeret i Mobile. Clotilda blev brugt til at transportere handlede mænd, kvinder og børn. Vel at mærke 50 år efter at USA forbød deltagelse i den transatlantiske slavehandel. I Africatown Heritage House kan man opleve skibets historie, se artefakter fra skibet, og tage på en tur i Africatown med efterkommere, der deler deres forfædres historie.

Andre Alabama-inspirerede bøger: Forrest Gump og Stegte grønne tomater

Forfatteren Winston Francis Groom Jr. brugte sin hjemby Mobile som inspiration til Forrest Gumps hjemby i sin roman af samme navn. Det er denne roman, som senere blev filmatiseret med Tom Hanks i hovedrollen.

The Irondale Cafe ligger i Downtown Irondale, Alabama, og de har været åbne siden 1928. Dengang serverede de dog blot hotdogs. I dag er det mere det traditionelle sydstatskøkken, som de serverer. For eksempel stegte, grønne tomater og stegt kylling. Foto (c) Jamie Martin.
Foto (c) Jamie Martin.

Og romanen Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Café (Stegte grønne tomater) af Birmingham-fødte Fannie Flagg er baseret på caféen Irondale Café, hvor man den dag i dag kan bestille de stegte grønne tomater som tilbehør til fx kylling-porretærte eller stegt fisk.

Denne litterære rejseinspiration kommer fra Travel South via Related.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *