Stegte Grønne Tomater af Fannie Flagg

Stegte Grønne Tomater var en yndlingsfilm i mange år før jeg fik taget mig sammen til at læse bogen, som filmen er bygget på. Og så er der jo altid en vis fare for at blive skuffet, men ikke denne gang! Bogen er ret tæt på filmen, men der mange sjove, rørende og bevægende detaljer i bogen, som ikke fremgår af filmen. Bogen er ikke oversat til dansk, men kan fås på engelsk hos Saxo.com.

Mange almengyldige emner

Stegte Grønne Tomater handler om mange ting. Venskab. Kærlighed. Troskab. Slaveri. Racisme. Raceopdeling. Sydstaterne. Fattigdom. Homoseksualitet.

Evelyn er en trist midaldrende kone, der føler at hendes liv er kedeligt og tomt. Hun er bestemt ikke særlig imponeret første gang hun møde den gamle dame Ninny på et alderdomshjem.

Uanfægtet af dette begynder Ninny at fortælle Evelyn om sit liv i en lille by i Alabama i 1930’erne. Evelyn tager sig ikke synderligt af Ninnys fortællinger til at begynde med. Der går dog ikke lang tid før hun opdager, at hun glæder sig til at høre mere. Hun begynder også at fatte større og større sympati og interesse for de personer, Ninny fortæller om.

Flashbacks

Historien bevæger sig frem og tilbage i tiden, fra 1930’erne og til vore dage. I flashbacks hører vi om venskabet mellem de to stærke kvinder Idgie og Ruth. Det er dette venskab, der står som det centrale i flashback-kapitlerne. Dertil kommer en lang række bipersoner omkring Idgie og Ruth i den lille by Whistlestop.

Vi er i 1930’erne, og Idgie og Ruth er ejere af byens café. Ingen af dem er gift, selvom Ruth har været det. I bogen antydes der mere end én gang, at de har et lesbisk forhold. Det hverken antydes eller fremgår tydeligt i filmen.

Det er en meget dejlig fortælling, som er svær ikke at anbefale til alle, der bare godt kan lide en god bog, der er let læst. Den har svære emner med, og nogle vil nok mene, at den kommer lige lovlig let omkring dem. Og det vil de have ret i. Men nogle gange er det faktisk ganske rart at læse noget, der er ligetil. Derfor anbefaler jeg i høj grad Stegte grønne tomater af  Fannie Flagg.

4 thoughts on “Stegte Grønne Tomater af Fannie Flagg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *