The Road af Cormac McCarthy

The Road er en postapokalyptisk fortælling om et Amerika, der er brændt ned til grunden. Landet er isnende koldt, sort aske blandet med sne falder på de få overlevende i denne mørke historie. The Road af Cormac McCarthy vandt Pulitzerprisen i fiktion i 2007. En spektakulær læseoplevelse.

The Road, Manden og Drengen

Der er intet levende længere i Amerika. Der er ingen træer, ingen fugle, ingen fisk. Der er heller ingen blomster eller nogen skønhed. Kun de få ulykkelig overlevende, der har dannet små samfund rundt omkring. Små samfund, der kun meget nødigt accepterer nye tilrejsende.

Igennem dette øde land vandrer Manden og hans søn, Drengen. De vandrer mod havet, som de håber kan give en eller anden form for forløsning. Undervejs forsøger de at undgå kannibalistiske bander, som huserer langs Vejen, The Road. Her søger de alle efter føde.

Drengen er alt, Manden har og omvendt. Og deres søgen er ikke kun efter føde. De leder også efter mennesker, der er som dem selv. Altså gode mennesker i modsætning til for eksempel kannibalerne.

Håbet er ikke lysegrønt

Som deres rejse skrider frem bliver det for læseren mere og mere vanskeligt at forestille sig noget godt. Er der overhovedet noget godt tilbage? Er der overhovedet nogen medmenneskelighed i den øde, mørke og soddækkede verden, som er Mandens og Drengens virkelighed?

Er man til de virkelig grumme postapokalyptiske fortællinger, er The Road ikke til at komme udenom. Det er en roman, der bliver siddende i læseren i meget, meget lang tid efter endt læsning. Håbet er nemlig ikke lysegrønt, og der bliver ikke serveret nogen lette løsninger på noget.

Cormac McCarthys skrivestil er muligvis ikke for alle, men The Road er læsemæssigt ikke nogen svær bog. Vi kan også anbefale en anden stærk McCarthy-roman, nemlig Child of God, som vi har omtalt her.

Indlægget er redigeret d. 21. marts 2019 med blandt andet nye links. Du kan finde The Road på blandt andet saxo.com.

5 thoughts on “The Road af Cormac McCarthy

 1. Jeg ved, hvorfor jeg ikke har læst den endnu – fordi den minder mig alt alt for meget om amerikanske dommedagsfilm… Armageddon og hvad de ellers hedder! Blockbustermareridt, som absolut ikke er min stil. Men nu har jeg lidt svært at se om denne bog også er i den stil?

 2. @ Nille: Traileren til filmen snyder helt vildt! De forsøger åbenbart at sælge den som en actiondommedagsfilm. Men den kunne ikke være længere fra den genre. Her er ingen action overhovedet. Tværtimod er bogen en stille meditation over liv og død. Bogen er fantastisk – en af mine favoritbøger. Den er knugende, mørk og sindssygt godt skrevet. Både bog og film har haft en virkelig stor effekt på mig.

  Du må simpelthen ikke snyde dig selv for den bog.

  Carsten
  – Eskapisten

 3. @ Nille: Traileren til filmen snyder helt vildt! De forsøger åbenbart at sælge den som en actiondommedagsfilm. Men den kunne ikke være længere fra den genre. Her er ingen action overhovedet. Tværtimod er bogen en stille meditation over liv og død. Bogen er fantastisk – en af mine favoritbøger. Den er knugende, mørk og sindssygt godt skrevet. Både bog og film har haft en virkelig stor effekt på mig.

  Du må simpelthen ikke snyde dig selv for den bog.

  Carsten
  – Eskapisten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *