Property af Valerie Martin

Property af Valerie Martin foregår i 1828 i Louisiana. Bogen handler om Manon Gaudet, gift med en sukkerplantageejer, som hun ikke kan fordrage, og om hendes slave Sarah, som hun heller ikke kan fordrage. Manons frustrationer og vrede går ofte ud over Sarah, som til gengæld heller ikke er nogen sympatisk karakter. Manon er gold, hvilket hun glæder sig over, og vi ved, at det ikke er hos hendes mand, at “fejlen” skal findes. Han er nemlig far til to uægte børn med Sarah. Det ældste barn Walter får ofte lov til at løbe frit rundt på plantagen, i hvert fald når Manons mand synes, at det er i orden.

Temaer i Property af Valerie Martin

Gennem bogen Manons vrede et tema. Det er en vrede, der vokser og vokser. Hun savner New Orleans, hun savner kærlighed og venskab. Hun savner et liv, bare det ikke er hendes eget. Samtidig er hun fuldstændig ude af stand til at tage imod den udstrakte hånd, hendes mand rækker hende. Det hele ender i et særdeles dramatisk klimaks, da en gruppe slaver bryder ind på plantagen en nat.

Det er slående, at ingen af personerne i Property af Valerie Martin er sympatiske. De var alle ret usympatiske, men af forskellige årsager. Skrivestilen er klar og skåret ind til benet, og det er et plus. Ingen unødvendige fyldord eller alenlange beskrivelser. Læseren efterlades med en følelse af at både at have ondt af personerne og finde dem usympatiske.

Property er dog en god bog og absolut anbefalelsesværdig. Den kan for eksempel fås hos saxo.com.

Mudbound, som vi har skrevet om her, foregår i en anden tid og i Mississippi frem for Louisiana, men har lidt af den samme dystre stemning.

Indlægget er oprindeligt udgivet d. 25. marts 2010. Opdateret med nye links d. 14. april 2019.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *