Gone af Michael Grant

Gone af Michael Grant er den første bog i en serie, der indtil videre er planlagt som en trilogi. Bog nummer 2, Hunger, er allerede udkommet, og den tredje bog, Lies, skulle udkomme snart i USA.

Bogen begynder med en helt almindelig kedelig dag i Perdido Beach, en lille by i det sydlige Californien. På et splitsekund forsvinder alle på 15 år og derover. Det ene sekund er de tilstede, det næste er de væk. Byen er nu overladt til børn og teenagere.

The FAYZ dannes

Efter det første chok har fortaget sig, begynder de tilbageværende at udnytte situationen. Slikbutikkerne bliver plyndrede, skolens rødder og værste mobbere truer alt og alle der stiller spørgsmål til deres “magtovertagelse”. Midt i det hele står Sam, en stilfærdig 14-årig med en hemmelighed. Sam vil helst bare windsurfe og være i fred. Han finder sammen med vennen Quinn, den smukke og kloge Astrid og hendes autistiske lillebror. The FAYZ – Fallout Alley Youth Zone, som de tilbageværende kalder området – er en realitet.

Gone af Michael Grant har samme tema som Fluernes Herre

Kort efter at Sam har forsøgt at redde en lille pige ud af en brændende bygning, stimler folk sammen og udråber Sam til byens leder. Det er det sidste, Sam ønsker at være. Rødderne har allerede “sat sig på magten”, og Sam har ikke lyst til at udfordre dem. Ikke med det samme i hvert fald.

Allerede dagen efter marcherer en gruppe børn og unge fra det nærliggende Coates Academy, en skole for vanskelige børn, ind i byen. I spidsen står den rolige og noget skræmmende Caine. Nogle af børnene, både de små og de store, er begyndt at udvikle særlige evner. Caine og hans allierede vil kontrollere disse evner – og dem, der er i besiddelse af dem. Mest for deres egen skyld og for at få magt over byen.

Gone er blevet sammenlignet med Fluernes Herre med de samme temaer.  Gone er dog fin nok for sig selv, og det bliver spændende at læse nummer to, Hunger. Men Gone var ikke nogen super-fantastisk bog. Præmissen er rasende god og det umiddelbare plot gennemtænkt, men kun i teorien. Læsningen føltes faktisk nøjagtigt sådan: det, der lød godt i teorien, var svært for forfatteren at få ned på papir. I hvert fald fornemmer læseren, at forfatteren mister pusten og grebet om plottet undervejs.

Gone af Michael Grant er god underholdning

Gone er en ungdomsbog, og skrivestilen er målrettet denne gruppes yngre læsere. Det er som sådan fint nok, men Gone er faktisk ret voldsom, og plottet måske mere rettet mod 15-16-årige. Så er det ærgerligt, at skrivestilen måske rammer de yngre læsere bedre. Som en anden anmelder skrev, vil det måske også irritere den lidt ældre teenager, at der ikke er nogen personer med over 15. Når alt det så er sagt, er Gone glimrende underholdning og bestemt anbefalelsesværdig. Men vi kan bedre lide Hunger Games og The Last Survivors.

Indlægget er oprindeligt skrevet d. 22. april 2010. Opdateret d. 14. april 2019 med nye links. Desuden har serien udviklet sig fra en trilogi til nu at indeholde seks bind. Se mere om Gone her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *