Tomorrow-serien af John Marsden

Tomorrow-serien af John Marsden. Marsden er en australsk forfatter til en lang række børne- og ungdomsbøger. Tomorrow-serien er oversat til dansk, og den består af syv forskellige romaner.

I morgen da krigen brød ud er den første i Tomorrow-serien af John Marsden, og hold da op, hvor er den spændende. Læseren sidder på kanten af sofaen under hele læsningen. Selvom den ulidelige spænding ikke holder hele serien igennem, har man bare lyst til at komme i gang med de øvrige bøger så hurtigt som muligt. Det kan næsten ikke gå hurtigt nok med at få fat på de resterende seks i serien.

Alle bøgernes plot grundlæggende er det samme og hele serien er generelt nervepirrende spændende. Første bog udkom i Australien i 1995, og det kan man mærke. Der er den der lidt besynderlige mangel på mobiltelefoner og internet, som man tager sig selv i at tænke ville have hjulpet de unge meget. Det tager dog på ingen måde læseglæden fra nogen.

Der er syv bøger i alt i serien

Serien består altså af syv bøger i alt: Tomorrow, When The War Began, The Dead of Night, A Killing Frost, Darkness Be My Friend, Burning for Revenge, The Night is for Hunting og The Other Side of Dawn.

På dansk er titlerne: I morgen da krigen brød ud, Sort nat, Dødsfrost, Mørke vær min ven, Brændende hævn, Natten er jagttid og Den anden side af daggryet.

Seriens hovedperson er den 17 årige Ellie. Det er hende, der fortæller historien. Hele historien tager sin begyndelse kort efter jul. Ellie og hendes jævnaldrende venner Homer, Kevin, Corrie, Fi, Lee og Robyn er taget på vandretur i den australske bush. De finder vej ned i en helt isoleret kløft – kaldet Hell – hvor de slår lejr i nogle dage. Her slapper de af, kissemisser lidt, skændes lidt, laver lejrbål og hvad teenagere nu ellers gør, når der ikke er voksne involveret.

Da de begiver sig op fra Hell igen og vender hjemad, opdager de, at mens de har været skjult for omverdenen nede i Hell, er Australien blevet invaderet og besat af en fjendtlig hær. Deres forældre og søskende er forsvundet, og de syv teenagere står rådvilde tilbage. Hurtigt finder de dog ud af, at alle er blevet interneret i en hal i den nærliggende by Wirrawee. Vennerne trækker sig tilbage til bjergkløften for at skjule sig og planlægge en hemmelig aktion, der skal give dem vished over hvad der er sket.

Serien foregår over et år

Og så skal der egentlig ikke afsløres ret meget mere, end at besættelsen af Australien fortsætter over et år. Læseren følger gruppen gennem dette år og de syv bøger i Tomorrow-serien af John Marsden. Bøgerne er fantastiske fordi de for det første er spændende at læse. Men også fordi personerne udvikler sig gennem det år, handlingen foregår. Det hele er på ingen måde bare fryd og gammen og happy endings hele vejen rundt. Læseren får indblik i hvordan krig påvirker (unge) mennesker. Der er mange steder i serien, hvor forfatteren bestemt ikke har lagt fingrene imellem. Samtidig er det jo unge mennesker, der er tale om. Deres mere almindelige problemer med kærlighed, sex, stoffer, alkohol osv. bliver også taget op. Det er dog selve krigsfortællingen, der bærer alle bøgerne.

Australiens mest sælgende ungdomsserie

Serien er den mest sælgende ungdomsserie i Australien, og er kendt i hele den engelsktalende verden. Der er lavet i hvert fald en film eller tv-serie over vennegruppens oplevelser og meritter. Og i skrivende stund skulle der være gang i optagelserne til en rigtig spillefilm bygget på bøgerne.

I øvrigt fortælles det aldrig hvem den invaderende fjende er. Det fremgår, at de udover at tale et fremmed sprog også skriver med et fremmed alfabet. I et tv-interview med forfatteren John Marsden på YouTube gætter intervieweren på, at det måske kunne være Kina. Som jo i øvrigt ligger forholdsvis tæt på Australien. Men som sagt, det nævnes aldrig i nogen af bøgerne.

Hele serien er virkelig anbefalelsesværdig. Stærk læsning.

Indlægget er oprindeligt udgivet den 20. april 2010. Redigeret med nye links den 22. juli 2020. Og her er link til den film, der ganske rigtigt var ved at blive indspillet dengang.

4 thoughts on “Tomorrow-serien af John Marsden

  1. Plottet med at gemme sig i en kløft, og derefter har hele verden ændret sig, når man vender tilbage, lyder rigtig godt fundet på. Mange ting kan skrives ind i den kontekst.

  2. Du har helt ret, Søren. En eller anden dag finder du måske nr. et på din jagt rundt i alverdens antikvariater, og så skal du altså købe den – om end jeg har en fornemmelse af, at de er bedst læst på engelsk. Men jeg kender altså ikke den danske oversættelse, der sagtens kan være glimrende.

  3. Bøgerne findes også som lydbøger. De er indlæst af Rebekka Owe, som er en helt vidunderlig oplæser. Indtil nu har jeg kun hørt de tre første, men skal bestemt høre resten. Jeg finder bøgerne meget velskrevne og personerne meget troværdige. Og så er de både spændende og rører ved noget dybt menneskeligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *