The Clearing af Tim Gautreaux

The Clearing af Tim Gautreaux er en glimrende læseoplevelse, men historien er meget tungsindig, og man kaster sig måske ikke efterfølgende over resten af Gautreaux’ forfatterskab.

The Clearing foregår i årene efter 1. verdenskrig i en savværks-flække langt ude i sumpene i Louisiana. Byron vender tilbage til USA som en ødelagt mand. Han har krigstraumer, men er også arving til et savværks-imperium. Han begynder dog sin civile karriere som politibetjent i savværks-flækken i stedet. Her hærger vold, spil og druk, og generel apati er en del af dagligdagen. Byron kan gemme sig her, langt væk fra de forventninger, som hans far og lillebror har til ham. Mens han forsøger at komme overens med de ting, han oplevede under krigen, forsøger han også at styre den italienske mafia på stedet. Den sidder på både saloondriften og luderne.

The Clearing er en rå historie

Byrons yngre bror, Randolph, finder ham dog, og ankommer selv til flækken som chef for savværket. Langsomt nærmer de to brødre sig hinanden, men det er ikke uden knubs og problemer. Særligt den rå vold, der udfolder sig weekend efter weekend i saloonen er en kilde til bekymring og skænderier. Mens de to brødre prøver at finde hinanden, rykker mafiaen tættere på. Den truer ikke blot Byron og Randolph og deres familier, men hele flækken. Brødrene må hele tiden træffe nogle valg, der ikke er uden konsekvenser.

Kun alvor, ingen sjov

Umiddelbart lyder dette måske som en omgang halvromantisk bavl, men det er en dybt seriøs bog. Der er overhovedet ikke noget romantik. Sproget i The Clearing er flot og kompositionen stram. Tonen er alvorlig stort set hele vejen igennem, og der er ikke lagt op til grin og spas på noget tidspunkt. Det her er livet i Ukants-USA, som det var på den barskeste og mest rå måde for knapt 100 år siden. Derfor er bogen meget anbefalelsesværdig, men er man ikke til det meget tungsindige, skal man nok lade den ligge.

Bogen kan købes på blandt andet saxo.com.

Indlægget er opdateret d. 26. marts 2019 med blandt andet nye links.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *