Den skaldede detektiv af Anna Grue

Dan Sommerdahl er Den skaldede detektiv, som vi har lært at kende i tre tidligere krimier. Alle bøgerne er fin, hyggelige og spændende læsning og holder samlet set en rigtig god standard.

Annea Grue rammer i hvert fald en meget nutidig tone i både stil og sprog. Selvom det engang imellem bliver måske lidt for “moderne”, er det altså glimrende krimier. Den skaldede detektiv er den bog i serien indtil videre, som har haft det kedeligste plot. Man bliver ikke så fanget af historien, at man ikke kan lægge bogen fra sig.

Dan, der er blevet skilt fra Marianne på grund af sit sidespring i bog nummer 3 (Kunsten at dø), er nu kæreste med den lidt yngre skuespiller Kirstine.

Kirstine har en stalker, den psykisk uligevægtige Mogens, som dog ikke vil Kirstine noget ondt overhovedet. Han følger bare efter hende, og Kirstine synes at det er både rørende og sødt.

Dan er derimod meget irriteret over det, og ikke specielt begejstret. Efter at Mogens har fotograferet Dan og Kirstine under en hyrdetime i skoven, prøver Dan at tale fornuft med Mogens. Det ender i en form for håndgemæng, og Dan og Kirstines forhold begynder at slå revner. Samtidig tumler Dan med en meget speget sag. Det er en sag, som toppolitikeren Thomas Harskov og hans kone Lene har hyret ham til at få opklaret.

Harskov-parret har tre børn, men de to ældste er begge afgået ved døden i voldsomme ulykker da de var præcis 16 år og 27 dage gamle. Nu frygter familien at denne skæbne vil overgå deres yngste barn, Malthe. Det yngste barn står netop står over for sin 16-års fødselsdag. Samtidig mener parret, at de to ældre børns dødsfald var drab og ikke tragiske ulykker.

Handlingen er henlagt til Yderup

Dan Sommerdahl, der først afviser at gøre noget ved dét, han mener er to tragiske, men helt tilfældige ulykker, graver sig derfor ned i deres liv. I den anledning og støder han på flere forskellige personer i den mindre (fiktive) by Yderup. Her udspiller en stor del af handlingen sig i bogen. Der er blandt andet det sladdervorne naboægtepar, den småfulde kordegn, Dans egen mor og det yngre præstepar, som gør så meget for egnens unge.

Mens Dan arbejder på at løse gåden om de to ældste børns død, bliver Dans gamle ven og politichef i Christianssund, Flemming, blandet ind i en anden sag. Den sag kan vise sig at have tilknytning til Dans sag. Flemming og Dan er virkelig på nakken af hinanden i denne bog, noget der egentlig er lidt irriterende. I det hele taget er persontegningen en lille smule karikeret hele vejen igennem. Men Dan og hans familie er faktisk ret sympatisk beskrevet.

Det viser sig, at den yngste søn skal på Roskilde Festival, og vil være der netop som han fylder 16 år og 27 dage. Både Dan og politiet kommer i højeste beredskab. De skulle gerne nå at få fat på den formodede drabsmand inden også Malthe må lade livet for en gal morders hånd.

Som sagt, ikke det strammeste plot, men nu en ganske fin krimi alligevel.

Læs mere om Dan Sommerdahl og Anna Grues andre bøger på hendes hjemmeside her.

2 thoughts on “Den skaldede detektiv af Anna Grue

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *