Black Hole af Charles Burns

Black Hole er en mærkelig grafisk roman om teenageangst og fremmedgørelse. Vi er i Seattle på et eller andet tidspunkt i 70’erne, og ældre skoleelever gør det, som ældre skoleelever altid har gjort og sikkert altid vil gøre: bliver forelskede, skændes med deres forældre, eksperimenterer med sex og stoffer, pjækker fra skole osv.

De unge muterer

Der er dog lige det ved det, at en eller anden besynderlig seksuelt overført sygdom spreder sig blandt eleverne i Black Hole. Det er ikke noget, man dør af, man muterer på forskellig vis. Nogle muterer så meget, at de er nødt til at skjule sig for andre. De flygter for eksempel ud i skovene, hvor de slår lejr. Andre muterer på en måde, der “bare” bevirker at de fx får en hale(!) eller en ekstra mund. Med andre ord, “legemsdele”, der kan skjules under tøjet.

Black Hole er lidt af en gyser med humor

Der er ret mange lag i denne gyseragtige historie, og man spørger sig selv, hvorfor præcist, de muterede unge er nødt til at flygte. Er det fordi, deres forældre ikke må opdage, at de har haft sex? Eller flygter de på grund af noget andet?

Ja, det er pinligt at mutere og ikke se ud som de andre. Og det er selvfølgelig et velkendt teenage-fænomen at føle sig udenfor på grund af sit udseende.
Ingen er særlig glade i Black Hole, der dog også har en lille understrøm af humor mellem alt det mørke. Nogle af de muterede bliver forelskede i hinanden, men selv blandt andre muterede peges der fingre, sladres og hviskes. Og ikke engang ude, hvor ingen andre kan komme efter dem, kan de føle sig sikre. Måske går der en morder rundt mellem dem.

Det er også lidt af en kærlighedshistorie

Ingen af de personer, man følger, taler nogensinde rigtigt om sygdommen eller hvor den kommer fra. Det er bare noget, der er der. Nogle pådrager sig sygdommen i høj grad, andre i mindre. Det er meget mystisk det hele. Læseren følger en håndfuld forskellige unge mennesker i denne underlige historie, som også viser sig at være en kærlighedshistorie. Man bliver ret opslugt af historien, selvom den også er skræmmende. En god grafisk roman. Den kan blandt andet købes her.

4 thoughts on “Black Hole af Charles Burns

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *