Niceville af Kathryn Stockett

Niceville af Kathryn Stockett er blevet en mega-million-bestseller i det meste af verden, ligesom den også forlængst er filmatiseret. Jeg har ikke set filmen, men bogen er fremragende skrevet og dens hovedtema er eviggyldigt.
 
Sorte og hvide i 1960’ernes Mississippi

Vi er i begyndelsen af 1960’ernes Mississippi. Samfundet er strengt delt op i sorte og hvide, og vi følger særligt to sorte kvinder, Aibileen og Minny, og en hvid kvinde Miss Skeeter. Sorte kvinders lod er at være husholdersker og barnepiger (og det er kun iført deres hvide hushjælpsuniformer at de fx må handle i hvide supermarkeder) for rige (eller blot middelklasse) hvide familier.

Hvis de da er så heldige at have et job i det hele taget. Aibileen arbejder for Miss Elizabeth, der er veninde med Miss Skeeter. Minny arbejder for Miss Walters, som er mor til den tredje veninde Miss Hilly. De tre veninder er i begyndelsen af 20’erne, Aibileen er 50+ og Minny er omkring de 40.

Niceville Kathryn Stockett
Oak Alley Plantation ligger i Louisiana og har derfor ikke noget med bogen Niceville at gøre.

Elizabeth og Hilly er begge gift og har børn, mens Skeeter er mere optaget af at få gang i en journalist-karriere. Da Skeeter kommer tilbage til plantagen efter universitetet, opdager hun, at Constantine, hendes elskede barnepige er væk. Hun havde været familiens husholderske gennem næsten 40 år. Skeeters mor er mest interesseret i at få afsat Skeeter til en passende mand. Hun vil ikke fortælle, hvad der er blevet af Constantine. Det nager Skeeter.

Veninden bliver mere og mere racistisk

Det tre kvinder mødes en gang om ugen for at spille bridge. Ved en af disse lejligheder, hører Skeeter veninden Hilly plædere for, at deres farvede barnepiger/husholdersker ikke skal bruge toiletterne inde i huset. I stedet skal de have deres eget, separate lokum uden for. Farvede personer bærer jo på alskens sygdomme, de kan overføre til de hvide. Noget skurrer for første gang i Skeeters ører. Hillys snak bliver over tid mere og mere racistisk (selvom Hilly selv ikke opfatter det som sådan).

Skeeter trækker sig langsomt ud af gruppen, i hvert fald mentalt. Hun begynder at snige sig til at tale med Aibileen, selvom de begge er på farlig grund. En velhavende, hvid kvinde har ikke noget at gøre med en farvet hushjælp. I så fald skal det være i et arbejdsgiver/arbejdstager forhold.

Sydstaterne var raceopdelte

Efterhånden vokser en endnu mere farlig ide frem hos Skeeter, og den kan kun sættes i værk med Aibileens og Minnys hjælp. Samtidig med at ideen tager form, følger vi de tre kvinders liv med mænd, børn og manglen på samme, i dette opdelte samfund i de amerikanske sydstater i 1960’erne.

Niceville af Kathryn Stockett hedder The Help på originalsproget, og jeg kan godt forstå at den har fået titlen Niceville på dansk. Det passer faktisk vældig godt, og en titel der var mere direkte oversat, ville ikke have givet nogen mening i forhold til bogens tematik. Bogen kan købes på både engelsk og dansk hos Saxo.

6 thoughts on “Niceville af Kathryn Stockett

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *