Bastard out of Carolina af Dorothy Allison – dårlig barndom i Sydstaterne

Bastard out of Carolina er historien om pigen Bone og hendes rædselsfulde opvækst i de amerikanske sydstater.

Druk og slagsmål

Bones far er ukendt, og derfor står der ilegitim på hendes fødselsattest. Det er ikke noget, der taler til Bones fordel. Det gør hendes andre familieforhold bestemt heller ikke. Hun kommer fra en fattig sydstatsfamilie, og hverken druk og slagsmål er noget, man tænker nærmere over. Det er snarere en næsten integreret del af hverdagen.

Det er dog ikke Bones familie, der umiddelbart er de værste. Boatwright-familien holder nemlig sammen, og det på trods af alkoholisme, fattigdom og vold. Som sådan mangler Bone egentlig ikke kærlighed, og hun er også på sin vis beskyttet af sin familie. Blandt andet forsøger hendes mor at få udstedt et nyt fødselsbevis til hende, hvor ordet bastard ikke fremgår.

Et råt liv for Bastard out of Carolina

Men det er stadig et råt liv, også for Bones mor, den smukke Anney. Da Anney gifter sig med Glenn, begynder tingene at se lysere ud. Det gælder for både Anney selv, Bone og lillesøsteren Reese.

Men efter en tragisk hændelse begynder Glenn at lade sine opbyggede frustrationer gå ud over Bone, og som historien skrider frem, bliver det værre og værre. Anney tilgiver Glenn flere gange, og historien kredser ikke kun om Bone. Den kredser også om, hvorfor nogle kvinder har svært ved at forlade voldelige mænd. Og temaet om, hvad fattigdom kan gøre ved både børn og voksne, er ligeledes fremtrædende i bogen.

Delvist selvbiografisk

Bastard out of Carolina er en delvist selvbiografisk roman. Den er både tragisk og visse steder humoristisk. Det er dog stadig svært at se en lykkelig slutning i al mismodet, der bliver værre og værre og til sidste ender helt galt. Forfatteren Dorothy Allison er lesbisk, og dette emne berøres også ganske kort i romanen.

Bogen er udgivet i 1992 og er ikke oversat til dansk. Den kan købes på engelsk hos Saxo.com. Se mere her. Du kan læse om lidt hyggeligere sydstatslitteratur her: Stegte grønne tomater.

Bogen blev filmatiseret i 1996.

5 thoughts on “Bastard out of Carolina af Dorothy Allison – dårlig barndom i Sydstaterne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *