En kompliceret ømhed af Miriam Toews

Mennonitisk. Efter at have læst denne roman, spørger man uvilkårligt sig selv : “Hvor pokker er ømheden i denne underlige historie?”

Det er en kompliceret fortælling om teenagepigen Nomi, der vokser op i et strengt religiøst mennonitisk samfund i Canada. Alle borgerne i byen er menonitter, og skal følge den menonittiske tro, men Nomi har svært ved at acceptere religionen og alle dens forskrifter.

Hun klarer sig skidt i skolen, hun går med drenge, hun ryger hash og drikker, og det er hun bestemt ikke det eneste unge menneske der gør.

Men hele vejen igennem bogen er der en underliggende følelse af, at Nomi ikke selv er klar over, at hun forbryder sig mod religionen.

Havde bogen ikke haft det religiøse islæt, ville hendes handlinger ikke være specielt mærkelige. Men det er de i denne historie, som også handler om hendes nærmeste familie: moderen, faderen og storesøsteren.

Bogen er fyldt med mærkelige personligheder, der dog opfattes som helt normale i dette underlige religiøse samfund. Ømhedsaspektet materialiserer sig ved bogens slutning og efter lidt tankevirksomhed fra læserens side.

Miriam Toews er en canadisk forfatter, der har skrevet flere bøger. Hun har modtaget flere litterære priser. En kompliceret ømhed er hendes tredje roman og et af hendes kendteste værker. Hun er selv vokset op i et mennonitisk samfund.

Læs også vores omtale af Hemmelighedernes Hus, der er skrevet af Ann-Marie MacDonald, en anden canadisk forfatter.

Indlægget er oprindeligt udgivet d. 26. juli 2006. Det er opdateret med blandt andet nye links d. 3. juni 2020.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *