The Other Side of the Bridge af Mary Lawson

Canadisk litteratur. Langt væk, i Canada, ved en stor sø, ligger den lille by Struan. Her foregår den stille og langsomme historie om Arthur, Jake og Ian.

Det er en klassisk historie om to forskellige brødre og handlingen er lagt i tiden før, under og efter Anden Verdenskrig.

Brødrene Arthur og Jake vokser op på en gård med deres stille, lidt naive mor og deres hårdtarbejdende far. Arthur er den ældste, den ansvarlige, den arbejdssomme, den stille. Han er bondedrengen, der aldrig kommer til at klare sig godt i skolen, men til gengæld lægger alle sine kræfter i at blive en god landmand.

Jake er den yngste, en spirrevip, der ikke gider at arbejde og som snor særligt sin mor om sin lillefinger. Han er dygtig i skolen, charmerer sig ind hos alle pigerne og er ikke ubetinget et godt menneske. Snarere virker han noget beregnende.

Brødrene har et dårligt forhold til hinanden

Forholdet mellem Arthur og Jake er dårligt fra den dag Jake bliver født. Det ændrer sig ikke som brødrene bliver ældre. Livet igennem kæmper særligt Arthur nogle indre kampe, der mestendels handler om skyld og skyldfølelse.

Ian er gymnasieeleven der får et sommerjob på gården, som Arthur arver efter sin fars død, og som han driver sammen med sin kone, Laura. Ian er søn af lillebyens respekterede læge. Han kæmper selv nogle hårde, indre kampe.

Det er en meget stille historie der handler om at blive voksen, om ansvar og om skyld. Bogen springer elegant frem og tilbage i tiden. Den er velskrevet og personbeskrivelser og naturbeskrivelser er virkelig gode. Men indimellem har man lyst til at ruske hårdt i Arthur og Ian, der efter denne læsers mening er lidt for langsomme nogle gange. Vi har skrevet mere om canadisk litteratur her og her.

Find bogen (på engelsk) for eksempel hos saxo.com.

Indlægget er oprindeligt udgivet d. 13. oktober 2007. Opdateret d. 7. juli 2020 med blandt andet nye links.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *