The Plot Against America af Philip Roth

The Plot Against America er ren fiktion, selvom den er skrevet som en slags erindringer. Erindringer om en barndom i et USA, hvor flyver- og folkehelten Charles Lindbergh er præsident med gode forbindelser til Hitlers Tyskland. Det er en fiktiv historie om, hvordan jøderne blev behandlet i USA under Lindbergs regime. Det er intens læsning, skrevet på en måde, så man ikke er i tvivl om, at forfatteren Philip Roth kan sit forfatterkram. Samtidig er sproget så tæt, at læseren lige skal vænne sig til stilen. Det er blandt andet de meget lange sætninger, man lige skal have styr på inden læsningen rigtigt flyder.

Drengen Philip vokser op i et jødisk kvarter uden for New York i 1940′erne. Han bor sammen med sin mor, far og bror og senere også sin fætter. Langsomt går det op for Philip, at verden er større end han umiddelbart troede. Han indser, at der også i hans trygge USA lurer farer for jødiske familier. Charles Lindberg og hans regering kommer langt tættere ind på livet af familien end Philip og hans familie nogensinde havde forestillet sig.Langsomt går familiefølelserne og familiebåndet i opløsning.

Temaer i The Plot Against America

The Plot Against America er først og fremmest en historie om en barndom, der pludselig rammes af en udefrakommende kraft, som barnet står magtesløs over for. Men på trods af bogens umiddelbart triste ramme, er den fyldt med humor, der både er sort og rammer hårdt. Det er ikke en bog man sluger på en halv dag, dertil er der for mange ting at tænke over.

Som tankeeksperiment fungerer plottet virkelig godt. Det er uhyggeligt at tænke på, hvordan verden havde set ud i dag, hvis det virkelig havde forholdt sig sådan som i bogen. Meget anbefalelsesværdig.

Philip Roth var en af USA’s største forfattere. Han modtog adskillige litterære priser gennem hele sit forfatterskab. Philip Roth døde i 2018. Læs mere om ham og hans liv og forfatterskab her.

Indlægget er oprindeligt udgivet d. 19. oktober 2008. Opdateret med blandt andet nye links d. 6. april 2019.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *