Trash af Dorothy Allison

Trash af Dorothy Allison handler om forfatterens barndom og videre liv efter barndommen. Som ikke var særlig god. Det ved alle, der har læst hendes Bastard out of Carolina. I Trash begynder hun med at forklare, at hun husker den dag, hun  bestemte sig for at overleve. Og for at overleve måtte hun væk fra sin barndom, sin ungdom og sin familie. For ikke at ende som dem.

Trash af Dorothy Allison

Det er en bog, der består af en samling noveller og digte. Den er oprindeligt udgivet i 1988, og den er ikke oversat til dansk. Du kan købe den på engelsk gennem for eksempel hos Saxo.

Dorothy Allison voksede op langt ude på landet i det sydlige USA, hvor tæsk, incest, vold og druk var en del af hverdagen. Hendes store white-trash familie formår på en eller anden måde alligevel at holde sammen, hvilket også skinner igennem i bogen.

Som ung søger Dorothy Allison langt væk fra familien. Hun begynder at læse på universitetet og det lykkes hende også at bryde den sociale arv. På uni springer hun ud som lesbisk, og flere af novellerne handler om hendes liv som lesbisk i USA i 1970′erne.

Stærk læsning

Novellerne kan egentlig godt stå for sig selv, men de hænger bedst sammen, hvis man læser dem alle sammen. Det er stærk læsning, og Trash af Dorothy Allison er ikke bogen, hvor der bliver lagt fingre imellem. Nogle af novellerne er bestemt ikke for sarte sjæle.

Dorothy Allison skriver en lille smule 70′er-agtigt, hvilket måske forstyrrede læsningen en smule her og der og digtene sagde mig ikke rigtigt noget. Alligevel er det en stærk bog, som jeg egentlig gerne vil læse igen på et tidspunkt.

Dette indlæg er oprindeligt fra 19. oktober 2008, og det er opdateret d. 8. januar 2019 med blandt andet nye links.

One thought on “Trash af Dorothy Allison

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *