The Hunger Games (Dødsspillet) af Suzanne Collins

Dødsspillet eller The Hunger Games er en ungdomsbog (trilogi, faktisk, selvom treeren endnu ikke er udkommet), der har gået sin sejrsgang på det engelsksprogede bogmarked.

Den er lige udkommet på dansk under navnet Dødsspillet, hvilket er en særdeles passende titel. Navnene i danske udgave er oversatte. I denne omtale er navnene fra den engelske udgave, der bruges.
De to teenagere Katniss og Peeta lever i en mørk, postapokalyptisk fremtid. Panem, det vil sige USA, er blevet inddelt i 12 distrikter (oprindeligt 13). Distrikterne med de første numre i talrækken er de bedste.  The Capitol er det allerbedste, rigeste og mest glamourøse distrikt. The Capitol er også præsidentens distrikt. Det er her, man planlægger The Hunger Games (Dødsspillet).
Katniss og Peeta bor som sagt i 12. distrikt, det allerfattigste distrikt. Her e det ikke usædvanligt at se folk falde om af sult og dø. I en fjern fortid var distrikt 12 The Appalachian Mountains. Distrikt 1 ligger ved det, der dengang hed Rocky Mountains. Katniss bor i den allerfattigste del af 12. distrikt, og det er hende, der er familiens forsøger. Det har hun været siden hendes far døde i en mineulykke et par år tidligere. Hendes familie består ud over hende selv af moderen og lillesøsteren Prim. Hun skaffer mad – og lidt penge – ved at jage i skovene uden for distriktet, selvom dette er strengt forbudt.
Dødsspillet går i gang
Vi møder Katniss første gang på Høst-dagen. Høst-dagen er den dag, to børn eller unge fra hvert distrikt bliver udvalgt til at deltage i Dødsspillet. Dødsspillets eneste regel er at slå alle de andre deltagere ihjel og undgå at blive slået ihjel selv. Dødsspillet sendes på tv som reality-tv over hele landet. Pr. ordre fra præsidenten er enhver beboer i Panem tvangsindlagt til at se det.
Da Katniss’ lillesøster Prim udvælges som en af deltagerne i Dødsspilllet, vælger Katniss at tage hendes plads i stedet. Den anden deltager fra 12. distrikt er bagerens stilfærdige søn Peeta. Peeta og Katniss rejser til 1. distrikt sammen med de 22 andre børn og unge fra de øvrige distrikter. Her forbereder de kampen, der snart skal til at gå i gang. Når først de er i arenaen, er det alles kamp mod alle. Dræb eller bliv dræbt. Arenaen er forskellig fra år til år. Det kan være en ørken, en jungle, en skov, et bjergområde. Det er ikke noget deltagerne ved før de ankommer dertil.
Dødsspillet er en gysende god bog. Man er bare nødt til at finde ud af, hvordan Katniss og Peeta klarer sig i arenaen. Man føler sig kold ind til benet efter endt læsning, og det er en meget mørk bog, der ikke levner ret meget håb tilbage vedr. menneskeheden. Men den havde trods alt glimt af oprør og venskab i sig også, og det gjorde, at man kunne holde ud at læse den.
LÆS DEN! Den kan blandt andet fås på saxo.com på både dansk og engelsk.
Indlægget er oprindeligt udgivet d. 26. september 2009. Opdateret d. 13. april 2019 med blandt andet nye links.

7 thoughts on “The Hunger Games (Dødsspillet) af Suzanne Collins

  1. En rigtig god anmeldelse! Jeg kendte ikke bogen, men har registreret, at den ligger i toppen af de engelske/amerikanske bestsellerlister.

    Jeg er selv en af dem, der godt kunne lide at læse Harry Potter, så jeg står heller ikke af vejen for børne- og ungdomslitteratur. Den her titel er skrevet bag øret.

  2. Hej. Jeg har lige læst dødspillet og løbeild som er de danske udgaver af The Hunger games. Jeg synes det er nogle uforglemmelige gode bøger,som holder spændingen ved lige fra start til slut.

    Nu går jeg bare og venter på at den tredje bog af triologen skal udkomme. Men i mellem tiden vil jeg anbefalde alle, både unge og voksne, til at læse den super velskrevne serie af Suzanne Collins.

  3. Tak for kommentaren, Vibe. Jeg glæder mig også til at læse treeren, der kommer på engelsk til august. Jeg ved ikke hvornår den bliver oversat til dansk, men jeg snupper den engelske 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *