Uncle Tom’s Children af Richard Wright

Uncle Tom’s Children er en samling af noveller af varierende længde plus en selvbiografisk intro på 15 sider. Bogen handler om at være sort i de amerikanske sydstater omkring 1930. Den selvbiografiske sketch, som Wright kalder det, har titlen The Ethics of Living Jim Crow, og den begynder således:

My first lesson in how to live as a Negro came when I was quite small. We were living in Arkansas. Our house stood behind the railroad tracks. Its skimpy yard was paved with black cinders. Nothing green ever grew in that yard. The only touch of green we could see was far away, beyond the tracks, over where the white folks lived.
Novellerne foregår i Mississippi
Senere flytter Wright med sin familie til Mississippi, og det er her de øvrige noveller foregår. Eller. Det fremgår faktisk ikke, at det præcis er i Mississippi, men der er ingen tvivl om, at vi er i Sydstaterne.
Den første novelle hedder Big Boy Leaves Home, og den handler om hvordan en enkelt, forkert beslutning kan ændre alt. Særligt hvis du er en ung, sort mand i Sydstaterne for ca. 70 år siden. Fire venner er ude at bade i bækken, da en hvid kvinde opdager dem. Fra det sekund hun opdager dem, begynder alt at gå grueligt galt. Dels på grund af de fire venner, dels på grund af den hvide kvinde.
Novellerne i Uncle Tom’s Children bliver værre og værre
Efter læsning af den første novelle tænker man, at nu kan det da ikke blive værre. Men det kan det. Og det bliver det.
Anden historie, Down by the Riverside, er nemlig værre. Et kraftigt regnvejr har fået floden til at gå over sine bredder, og Mann opdager, at han har været stædig alt for længe. Han har nægtet at forlade sit hus ved flodbredden, og nu er hans kone ved at dø i barselsseng.  Oversvømmelsen er ved at gøre det af med hans hus, og så dukker Bob pludselig op med en stjålen robåd. Kan de nå at komme til Røde Kors-hospitalet inden konen dør? Vil de hvide overhovedet lade dem komme ind på hospitalet?
Også noveller om politisk vækkelse
Tredje historie i Uncle Tom’s Children hedder Long Black Song og er en fugtig og dramatisk historie om sex, kærlighed og vold. Den unge mor Sarah sidder utålmodigt og venter på at hendes mand Silas skal komme hjem. Inden Silas når hjem, kommer en hviddørsælger forbi og tilbyder Sarah at købe en grammofon.
Fjerde novelle, Fire and Cloud, og den femte novelle, Bright and Morning Star handler begge om politisk vækkelse, og måske de mindst interessante i samlingen. Selvom slutningen på den sidste noveller kan efterlade læseren mundlam.
I Fire and Cloud er vækkelsen centreret om religion, mens den sidste historie kredser om kommunismen. I begge politikse noveller møder vi hvide, der agerer og interagerer på en human måde med de sorte. Og i den sidste novelle møder vi også den omvendte racisme. Her er det sorte, der udøver racisme mod hvide.
Novellerne er skrevet på dialekt
Alle novellerne er skrevet på sydstatsdialekt, men var let nok at læse. Selvom Uncle Tom’s Children er er skrevet i slutningen af 1930’erne, føles sproget ikke gammeldag, og bogen kunne være skrevet i dag. Novellerne er triste og brutale, og meget af det, der bliver beskrevet er foregået for under 100 år siden. Der lever stadig mennesker, som oplevede det her. Denne novellesamling er meget, meget anbefalelsesværdig. Læs den nu!
Richard Wright er oversat til dansk af blandt andet Tom Kristensen, men hvis man kan, bør man læse Uncle Tom’s Children på originalsproget, engelsk. Køb den i paperbackudgave hos for eksempel saxo.com.
Bogen Niceville foregår også i Mississippi, og den har vi skrevet om her.

5 thoughts on “Uncle Tom’s Children af Richard Wright

 1. Sikke en masse dejlige anmeldelser, der lige kom flydende!!!

  Jeg har læst én roman af Wright – godt nok på fransk – men på engelsk hedder den Native Son.

  Det er meget barsk læsning – men det er vist lige noget for mig.
  Jeg tror faktisk, at jeg må forbi den engelske boghandel på hjemvejen og se om de har denne på lager!

  Tak for tippet 🙂

 2. Ja, jeg er inde i en en-anmeldelse-om-dagen. Jeg har et stort “bagkatalog” af bøger, jeg har læst sidste efterår, og nu skal jeg altså have ført dk-bloggen a jour.

  Jeg er blevet meget begejstret for Wright, og skal absolut læse nogle af hans andre bøger. Indtil videre er denne dog den eneste, jeg har fået læst.

 3. Hej 🙂 Jeg ville egentlig have sendt dig en mail, men den adresse ligger ikke lige og flyder til offentlig brug.
  Jeg vil bare gøre opmærksom på Bogrummet.dk’s klassikerkonkurrence som vi har frem til midt semtember.
  Man ved jo aldrig hvornår man er klar :)http://www.bogrummet.dk/klassikerkonkurrence.asp
  mvh Christina / Bogrummet.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *