Knivens stemme af Patrick Ness (Chaos Walking Bog 1)

Knivens stemme af Patrick Ness er bare WOW. Det er altså en bog, man sluger råt på få dage. Den er virkelig svær at lægge fra sig. Også selvom man bliver noget stakåndet, sådan somsproget flyver afsted. Nogle gange så hurtigt at det næsten bliver for meget, men alt i alt: WOW!

Todd og hans hund Manchee bor i Prentisstown i New World. New World ligner på mange måder Old World, som formentlig er vores verden. Der er træer, skove, bjerge, dale og dyr. Også selvom nogle af disse dyr er ganske anderledes end de dyr, vi kender. Men i Prentisstown i New World er der alligevel noget, der absolut ikke er som i Old World. Mænd og drenge kan høre hinandens tanker, i bogen kaldet Støj. Dyr kan også tale. Ja, det lyder måske fuldstændig gak. Det er det ikke. Det giver mening. Sin egen vilde mening.

Der er ganske vist ingen kvinder i Prentisstown. Og der er også noget, der gærer lige under al Støjen.

Når man fylder 13, bliver man officielt en mand

Der er kun en måned til Todd fylder 13 og dermed officielt bliver en mand. Han bor med Ben og Cillian på en gård, og en dag hvor han noget surmulende tager sig af sine sædvanlige pligter, falder han over et sted ude i den nærliggende sump, hvor der ikke er nogen Støj. Her er det Stille. Da Todd opdager dette, opdager han i næsten samme åndedrag, at der er noget, som er blevet holdt skjult for ham. Noget, han ikke vil få at vide før han er en mand.

Todd er irriteret over den konstante Støj. “Mænd er bare kaos på to ben“, noterer Todd sig på et tidspunkt. Han er irriteret på sin hund, som sludrer om at skulle skide, og Todd gider faktisk ikke rigtigt lave gårdarbejde.

Todd sendes på en mission

Snart efter har han dog al mulig grund til at ønske, at hans eneste bekymring var at arbejde på gården og passe sig selv. For da han afslører overfor Ben og Cillian, at han har opdaget et sted med Stille i sumpen, bliver han sendt ud på en mission, som han uafladeligt tvivler på, han kan fuldføre. Sammen med sin hund Manchee tager han dog afsted, og overraskelserne flyver af siderne i denne bog fra Todd og Manchees første skridt.

Det gjorde bogen til en af de mest interessante ungdomsbøger længe. Også selvom man ikke er i målgruppen for ungdomsbøger. Denne her er så skræmmende og spændende, at der er passager, man ganske enkelt ikke tør læse. Meget dystopisk og meget anbefalelsesværdig.

Knivens stemme af Patrick Ness er den første bog i Chaos Walking Trilogien.

Få den på saxo.com her.

7 thoughts on “Knivens stemme af Patrick Ness (Chaos Walking Bog 1)

 1. Den her begyndte jeg på igår (efter anbefaling fra dig for noget tid tilbage på Den Elektriske Kanin) – og hotDAMN, den er god. Den har lige præcis det der kant, som nogle ungdomsbøger har, og indtil videre fungerer det hele bare perfekt. Tror også, det bliver en hurtigt læst bog 🙂

 2. @ Janus: Jeg er ved at skrive en omtale af Bog 2, den kommer på her i morgen. Men vent med at læse den (omtalen) til du er færdig med Bog 1 – og ja, Bog 1 er bare fed!

  @ Ladybug: Læs den! Den er virkelig god. Og hurtigt læst. Jeg kan slet ikke forstå, at den ikke er oversat til dansk (og norsk) endnu!

 3. Blev færdig med bog 1 i dag – årets første store læseoplevelse. Det er første gang i meget lang tid, at jeg har måttet stoppe og lægge en bog fra mig (en vis scene ved floden).

  BTW, hvad er dit Twitter-navn? Billedet ovre i højre side fører kun til forsiden af Twitter.

 4. Ja, den scene ved floden tog også hårdt på mig (og adskillige andre hårdkogte læsere, jeg kender!). Det er VIRKELIG en god bog, og jeg glæder mig til at høre, hvad du synes om toeren, når du kommer dertil. Måske du lige skal puste lidt 😉 Tempoet i etteren var hæsblæsende, synes jeg.

  Jeg må have rettet det Twitterlink. Mit Twitternavn er Louise_al

 5. Jeg har aldrig været den store fan af sci-fi og den slags overnaturligheder 😉 Men du giver jo et bragende godt billede af det – og jeg har derfor ikke læst anmeldelsen af den anden bog!

  Jeg går ud fra, at du skal have fat i den tredje nu 🙂

 6. Nille, jeg skal helt sikkert have den tredje når den udkommer. Jeg er heller ikke sci fi fan som sådan, og hader egentlig alt sådan noget med rumskibe og den slags. Det er der kun en ganske lille del af i denne bog, der vel mere er ovre i en eller anden fantasy-genre. Du kan da prøve at se om den er noget for dig – den er i alle fald meget hurtigt læst, også fordi tempoet er hæsblæsende (hvilket har irriteret alle dem, der ikke elskede det…)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *