Fjendens ansigt af Patrick Ness (Chaos Walking Bog 2)

Fjendens ansigt af Patrick Ness er den anden bog i serien Chaos Walking. Nummer et hedder Knivens stemme. Den gør både læseren stakåndet og er en bog, det er umuligt at lægge fra sig. Første bog fortælles med en vildskab og fart, der er nærmest umulig at gentage.

Historien i Fjendens ansigt af Patrick Ness begynder præcis der, hvor Knivens stemme sluttede. Viola er blevet skudt, og bæres væk af Borgmester Prentiss’ mænd. Todd bliver ført til borgmesterens kontor, hvor han bliver afhørt og tævet gul og blå.

Det eneste Todd kan tænke på er Viola og om hun er død eller levende. Han får ikke nogen svar fra borgmesteren, men bliver i stedet låst inde i et tårn i byens katedral.

Borgmester Prentiss fra Todds gamle by – som han flygtede fra gennem hele bog nummer 1, har erobret hele New World og udråbt sig selv som Præsident. De fredelige tider er ovre. Selvom alt ser nogenlunde roligt ud på overfladen, er det bestemt ikke alle, der er lige lykkelige over den nye, selvudråbte Præsident og hans nye regler og love. Frygt og vrede bobler under overfladen.

Todd bliver holdt fanget i tårnet, men får samtidig lov til at arbejde på forskellige projekter sammen med Præsidentens søn Davy. Viola er indlagt i et såkaldt Healing House, hvor kun kvinder kan arbejde. Det hus, som Viola befinder sig i, bliver ledet af den strenge Mistress Coyle, der hurtigt begynder at nære en særlig interesse i Viola. Violas eneste tanke er Todd og om han er død eller levende.

Side om side folder Todd og Violas historier sig ud. Dage bliver til uger, uger bliver til måneder, og Todd og Viola opdager, at de bevæger sig i hver sin retning, selvom de hver især aldrig er helt klar over, hvad den anden gør, siger og tænker. En ting står dog fast, og det er, at de behøver hinanden på en eller anden måde. Som dagene, ugerne og månederne går bliver det dog mere og mere vanskeligt for dem at finde hinanden. Både fysisk og mentalt.

Ikke den samme fart på

Den fart, som Knivens stemme havde findes ikke i Fjendens ansigt. Todd og Violas historier fænger og griber slet ikke på samme måde. Nogle af dialogerne føltes unødvendigt lange, og der var dele af bogen som er en smule kedelige. Og bogen er en moppedreng på over 600 sider.

Den måde alle personer udvikler sig på gennem hele historien er dog fremragende beskrevet, ligesom de venskaber der knyttes mellem ulige parter er rigtig godt udtænkt. Der er absolut debatemner nok i denne bog for enhver yngre læser – og for de ældre læsere såmænd også – til mange timers diskussion. Fx far/søn forhold, venskab, kærlighed, krig, opdeling af folk på grund af køn og/eller hudfarve og meget mere. I baghovedet lurer den tanke, at det er smurt blot en anelse for tykt på visse steder, men på den anden side er bogen er trods alt målrettet de 12-15 årige læsere.

Fjendens ansigt af Patrick Ness er på ingen måde dårlig. Og slutningen lægger da også op til en aldeles vild og voldsom treer.

Bogen kan ikke læses kan ikke læses selvstændigt. Hvis ikke du læser Knivens semme først vil denne bog ikke give nogen mening overhovedet.

Andre anmeldelser:
Den Elektriske Kanin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *