the dead & the gone af Susan Beth Pfeffer

the dead & the gone af Susan Beth Pfeffer er den anden bog i det, der nu kaldes for The Moon Crash Trilogy.

Første bog, Mens vi endnu er her, var eminent, og toeren skuffer heller ikke. I den første bog fulgte vi 16-årige Miranda og hendes familie i en lille by i Pennsylvania. I the dead & the gone er hovedpersonen den 17-årige puertoricaner Alex, der bor i New York.

Eftersom det forventes at vilæseren kender baggrunden fra den første bog (at en asteroide slår månen ud af dens bane og bl.a. forårsager tidevandsbølger, tsunamier, jordskælv og vulkanudbrud), bliver der ikke brugt tid på at forklare det i denne bog. Hvilket er helt fint. Mirandas historie havde familien og familiens dynamik som centralt tema, og det er også familien, der er det centrale i the dead & the gone. Men der er tillige et helt nyt sæt af temaer, der bliver taget op i the dead & the gone.

Temaer i the dead & the gone

Det største tema er, at religion spiller en stor rolle i bogen. Religion var noget, der skete på sidelinjen i den første bog, men Alex og hans familie er katolikker. Tro, bøn, messe, synd, helgener og andre religiøse emner bruges derfor i bog 2 som værktøj til at drive historien frem. Bogen er dog ikke prædikende på nogen måde. Heller ikke selvom den er amerikansk.

Et andet centralt element er, at Alex og hans to yngre søstre står mere eller mindre alene, dvs. uden voksne, i deres post-apokalyptiske verden. Deres forældre og ældre bror forsvinder. Alex, Bri og Julie må klare skærene selv.

the dead and the gone bruger The Big City (New York) som scene, ikke en lille by på landet. I denne bog bevæger vi os ud i byen og ser på de problemer der opstår, når en megastorby rammes af en så kolossal katrastrofe. Begge bøgers centrale tema er dog stadig familien og det at blive voksen i verden, hvor intet er som før.

Alex’ macho-latino opførsel var trættende og stereotypisk. Man kan nu stadig godt lide ham, selvom han nogle gange var meget irriterende. For eksempel da han beordrer sine søstre til at gøre rent og lave mad, fordi det er hvad kvinder gør. Men udover det var det en rigtig god bog. Man venter i spænding på bog 3, der iflg. rygterne bringer Alex og Miranda sammen. Og så må vi se om verden kan fortsætte med at eksistere eller om alt er tabt!

Bogen kan købes hos blandt andet saxo.com.

Indlægget er oprindeligt skrevet d. 6. januar 2010. Opdateret med blandt andet nye links d. 13. april 2019. Serien hed ved udgivelse af dette indlæg The Moon Crash Trilogy. Det er nu ændret til The Last Survivors-serien.

2 thoughts on “the dead & the gone af Susan Beth Pfeffer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *