Dystopi med zombier

Det er en dystopi med zombier, vi har med at gøre her. The Forest of Hands and Teeth er skrevet af Carrie Ryan og den udkom i 2009. Det er en bog fyldt med De Uindviede (The Unconsecrated), der grundlæggende set er zombier.

Handlingen foregår i en landsby mange, mange, mange år efter The Return (= Apokalypsen), da De Uindviede overtog verden. De mennesker, der overlevede Apokalypsen, bosatte sig i en landsby og byggede et højt metalhegn omkring den. Dette metalhegn forsøger De Uindviede hele tiden bryde igennem. Et enkelt bid fra en Uindviet betyder næsten øjeblikkelig infektion, og den berørte enten dør (hvis altså familien kan få sig selv til at dræbe den inficerede) eller bliver til en Uindviet, hvilket ikke er en ønskværdig tilstand.

Ren dystopi med zombier

Mary, vores unge heltinde, er født i landsbyen og kender intet til den eventuelle verden, der måtte være uden for metalhegnet. Det eneste hun ved er, at landsbyen er omgivet af Hånd-og-Tand Skoven (The Forest of Hands and Teeth), hvor De Uindviede befinder sig i stort antal. Ren dystopu med zombier. Men Marys mor har fortalt den unge pige historier. Historier om Havet og en verden uden for landsbyen.

Ganske kort tid før Mary skal troloves, sker der noget. Hændelen bevirker, at hun ender med at slå sig ned med Søsterskabet. Søsterskabet er en form for nonneorden, der styrer landsbyen og som bor i landsbyens katedral. Mens hun er i katedralen får hun mistanke om, at der måske er en anden verden uden for den metalindhegnede landsby. En anden verden, hvor De Uindviede ikke kan leve. Og en verden, hvor mennesker ikke kan høre de konstante klageskrig fra De Uindviede. Mary har ikke tænkt sig at sidde på sine hænder og bare lade tingene ske, tvunget ind i et arrangeret ægteskab. Hun kommer derfor snart på kant med Søsterskabet og dets øverste nonne, Søster Tabitha.

Hvad der derefter sker, skal ikke afsløres, man er nødt til at læse bogen selv. The Forest of Hands and Teeth udkom mens Twilight-hysteriet var på sit højeste (en anmelder sagde “Zombies may be the new vampires“). Det er da heller ikke spor langt ude at forestille sig, at Carrie Ryan ønskede at ride med på Twilight-bølgen med sin dystopi med zombier. Helt forståeligt.

Temaer i bogen

I The Forest of Hands and Teeth er det centrale tema ung kærlighed og de problemer, det medfører. Er man ikke teenagelæser, er det måske ikke særlig interessant. Men sådan er det at læse en ungdomsbog, så det er ikke noget, man kan klandre bogen for. Zombie-temaet og den dystopi, som forfatteren har bygget op er rigtig godt og rigtig godt beskrevet i bogen. Mary udvikler sig gennem hele bogen, selvom hele elsker-elsker-ikke-problematikken slider lidt på læseren.

Den næste bog om Mary og De Uindviede udkommer i år (2010). Yngre læsere (særligt piger) vil formentlig sætte stor pris på The Forest of Hands and Teeth. Ganske god bog.

Indlægget er oprindeligt skrevet d. 10. januar 2010. Opdateret med blandt andet nye links d. 11. april 2019.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *