Uglies af Scott Westerfeld

Uglies af Scott Westerfeld handler om verden, som den ser ud om 300 år. Alle får en skønhedsoperation når de fylder 16 og bliver til Pretties. Børn er Littlies, og i puberteten Uglies. Det er også titlen på den første bog i Scott Westerfelds kvartet om Tally Youngblood.

Vi møder Tally en måned før hendes 16-års fødselsdag. Hun føler sig ensom i Uglyville, den del af byen, hvor alle 12-15 årige bor i bofællesskaber, går i skole og fordriver tiden indtil de fylder 16. Den dag, de kan få deres operation og blive New Pretties.

The Smoke

Tallys bedste ven Peris, som er en måned ældre end hende, er allerede blevet en New Pretty, og Tally keder sig. En aften sniger hun sig ind i New Pretty Town, hvor alle New Pretties fester, morer sig og nyder livet. Efter hun har mødt Peris ånder hun lettet op. Han kan stadig huske hende, og hun sniger sig lettet tilbage til Uglyville. Hun er fast besluttet på at få tiden til at gå så hurtigt som muligt. På vej hjem møder hun en anden Ugly, Shay. Shay og Tally bliver veninder, og det er Shay, som fortæller Tally om The Smoke. The Smoke er en bosættelse langt væk, hvor ingen har fået deres operation, alle er forblevet grimme. Shay har bestemt sig for at flygte til The Smoke inden hun fylder 16. Hun vil leve et andet liv end partypige-livet alle New Pretty-piger lever.

Shay forsvinder fra Uglies’ verden

Tally er mildest talt chokeret, og tanken om at nogen frivilligt vil fravælge et liv som Pretty vækker med det samme dyb afsky. Tally lægger ikke megen vægt bag Shays fantasier om The Smoke og tror ikke på, at stedet overhovedet eksisterer. Da Shay vitterligt forsvinder før sin 16 års fødselsdag og sin operation bestemmer Tally sig for ikke at følge efter hende. Hun kan næsten ikke vente med at få sin operation, og som planlagt bliver hun hentet af myndighederne på sin fødselsdag og ført til hospitalet. Men et eller andet er galt, og snart efter står Tally i et kæmpe dilemma. Det fører hende ad samme vej som Shay, mod The Smoke og desværre langt væk fra den skønhedsoperation, hun så brændende ønsker sig.

Uglies er en interessant bog med en interessant præmis, men historien er lidt for længe om at komme i gang. Da den så endelig kom i gang, var det en ret god historie. De øvrige titler i kvartetten er Pretties, Specials og Extras. Køb Uglies af Scott Westerfeld på for eksempel saxo.com.

Indlægget er oprindeligt skrevet 12. januar 2010. Opdateret d. 11. april med blandt andet nye links.

3 thoughts on “Uglies af Scott Westerfeld

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *