Mørk historie fra Mississippis deltaområde

Mudbound af Hillary Jordan udspiller sig igennem nogle måneder i 1946 i Deltaet i Mississippi. Anden Verdenskrig er ovre i Europa, og de amerikanske tropper er begyndt at komme hjem igen. Nogen mere uvilligt end andre.

Historien begynder nogle år før. Den 31 årige gammeljomfru Laura har netop slået sig til tåls med at forblive ugift. Hendes liv er sådan set rart nok. Men da Henry, der er 10 år ældre, begynder at gøre kur til hende, er hun dog ikke i tvivl ret længe, og de gifter sig.

Efter nogle gode år som stort set ubekymret hjemmegående husmor i byen, flytter Henry sin kone og deres to små døtre på landet. Og så begynder tingene at falde fra hinanden. Henrys bror Jamie kommer hjem fra krigen, ødelagt og med et alkoholproblem. Lauras svigerfar, der er en tyrannisk og led gammel mand, flytter ind hos Henry og Laura. Efterhånden udvikler tingene sig i sådan en retning, at Laura ikke er sikker på, at hun kan holde det ud mere. Kun Henry trives i bedste velgående med livet på landet, mens alt andet omkring ham falder fra hinanden.

Den sorte familie der hjælper på gården og med husarbejdet venter også på en søn, der skal vende hjem fra krigen. Da han endelig kommer hjem, ender han som midtpunkt i en tragedie. Tragedien involverer også Jamie og resten af den lille kreds af mennesker på og omkring Laura og Henrys gård.

Mudbound er ikke nogen glad og romantisk historie. Historien begynder og ender dog med kærlighed i en eller anden form, så læseren efterlades ikke med en fuldstændig desillusioneret smag i munden.

Temaer i Mudbound

Racisme i Mississippis deltaområde i slutningen af 1940’erne er et af hovedtemaerne i bogen. Et andet tema er den fremmedgørelse, der kan opstå mellem mand og kone, selvom de egentlig har et lykkeligt ægteskab.

Mudbound handler også om, hvordan en lille ting kan sætte gang i en række af hændelser, der indimellem fører til tragedie og destruktion. Over det hele ligger en atmosfære af had, smerte, hede, regnvejr og mudder som en dyne, der gør det svært at ryste historien af sig.

Historien er mørk, men også sine steder nærmest poetisk, og heldigvis er der også glimt af håb bag al håbløsheden. Ikke en morsom bog. Der er ikke et gran af humor i den, men den er meget anbefalelsesværdig. Køb bogen på for eksempel saxo.com. Den er også indspillet som Netflix-film i 2017. Og endelig har vi skrevet lidt om oplevelser i Mississippi-deltaet her.

Indlægget er oprindeligt skrevet d. 29. marts 2010. Opdateret d. 5. april 2019 med blandt andet nye links.

2 thoughts on “Mørk historie fra Mississippis deltaområde

  1. Jeg har ikke tidligere hørt om denne, men den lyder absolut interessant! Den er skrevet på indkøbslisten.

    Der er altid noget at skrive om de amerikanske sydstatskonflikter og det specielle sociale fænomen, man ofte mødte der i tid og sted.

    I øvrigt en meget snedig løsning med moderation udelukkende på kommentarer, der er 2 uger gamle! Det vil jeg se om jeg kan programmere – for det er uvsit hvorfor altid der spamkommentarerne kommer?

    God påske!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *