Den første af Justin Cronin

Den første af Justin Cronin er en lang bog. Og selvom den egentlig fanger læseren ret godt, er det måske lige i overkanten, det Stephen King siger (citeret fra saxo.coms hjemmeside):

»Læs 15 sider, og du vil blive fortryllet; læs 30, og bogen vil fængsle dig, og du vil læse til langt ud på natten. Romanen har en livagtighed, som kun episke værker skabt af fantasi og forestillingsevne kan opnå. Hvad kan jeg ellers sige? Følgende: læs denne bog, og den almindelige verden forsvinder.«

Arh, Stephen King. Det er kun lidt rigtigt. Dels er der flere steder, hvor handlingen blev trukket en anelse i langdrag. Eller måske er det ikke det rigtige ord at bruge. Det er mere det, at historien springer på en lidt forvirrende måde, er får læseren til at spekulere på, hvordan historien dog ender. Om den overhovedet kunne ende. Hvem er hvem? Hvorfor sker det her? Hvor er vi egentlig nu?

Den første er ikke rigtigt en bog om vampyrer eller zombier

Tingene falder dog relativt hurtigt på plads, og bindes fint sammen til slut selvom The Passage, som den hedder på engelsk, blot er den første i en trilogi. Det var en spændende fortælling, en dystopisk og apokalyptisk fantasy. Og det er ikke rigtigt en bog om vampyrer. Ikke vampyrer som vi kender dem i hvert fald. Og det er heller ikke en bog om zombier. Men så alligevel er det en bog om vampyrer/zombier. Og om en verden, der er gået næsten under og kun beboet af ganske få mennesker.

Til gengæld handler Den første om, hvordan og hvorfor verden kom til at se ud som den gør i bogen. Den første er også om disse få levende, som skal håndtere en verden, hvor lyset skal være tændt om natten, hver nat. Det er en bog om Amy, datter af Jeanette og en rejsende handelsmand. Og om, hvordan Amy kommer til at bo med nonner. Og om hvordan hun rejser gennem USA efter opholdet hos nonnerne. En del af denne rejse tilbagelægges med FBI-agenten Wolgast, senere rejser hun alene.

Den første af Justin Cronin er også om et eksperiment

Og Den første er også om, hvordan et eksperiment, der skulle lede til en kur mod alt, selv døden, kom til at gå galt. Mere galt end noget menneske nogensinde havde forestillet sig. Vi møder mange karakterer fra vores egen tid (eller retter, vores egen tid som den måske ser ud om nogle år) og vi møder karakterer fra en fremtid, som igen vil ønske at skulle bebo.

Hvis du vil ha’ episk fortælling, og hvis du har en forkærlighed for det mørke, dystopiske og apokalyptiske, er Den første af Justin Cronin lige i øjet. Men den er nok en anelse for lang. Dette, og så det faktum, at den er så stor og uhåndterlig (e-læser ville have været perfekt!), er så også de eneste kritikpunkter ved denne bog.

Bogen kan bl.a. købes hos Saxo.com her.

I 2019 har man kunnet se Den første som tv-serie under navnet The Passage. Serien var ikke dårlig-dårlig, men det blev desværre kun til en enkelt sæson.

Indlægget er oprindeligt skrevet d. 17. oktober 2010. Opdateret 11. april 2019 med blandt andet nye links.

2 thoughts on “Den første af Justin Cronin

  1. Jeg er rigtig glad for at høre dine kommentarer om bogen, for det lyder som om, at den lever op til mine forventninger. Bogen er dog så lang, at jeg nok bør læse den i forbindelse med en ferie, men det ville da også være en god måde at bruge noget ferietid på 🙂

  2. Piskeriset, det er noget af en moppedreng, og selvom jeg aldrig har opfattet mig selv som en langsom læser, så tog det noget tid at gnave mig igennem, selvom den var spændende næsten hele vejen. Og så var den altså også lidt tung at slæbe med rundt. Jeg skulle bl.a. på nogle togrejser, og her er det jo herligt at have en bog, men denne er altså lidt for tung. Jeg læste endda den engelske udgave, som er udkommet i en stor paperback. Jeg tør slet ikke tænke på hvor tung den danske hard back udgave er 😉 Men go’ læsning, det er det altså.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *