Freedom af Jonathan Franzen

Hvor skal man begynde? Freedom af Jonathan Franzen er en stor bog. Og ikke blot i kraft af dens mange sider.

Freedom handler grundlæggende om, hvordan vi, altså moderne mennesker i den vestlige verden/USA, egentlig håndterer al den frihed, som vi er født med. Den handler om, hvordan vi håndterer dette, men også om, hvor dårlige nogle af os er til at håndtere netop denne frihed.

Historien begynder med en fortælling om familien Berglund og deres nabolag. Det er et typisk amerikansk, pænt kvarter beboet af familier fra den bedre middelklasse. Familien Berglund (Walter, Patty, Jessica og Joey) er som de fleste familier. Det tror læseren i hvert fald til at begynde med. Men historien tager os langt ind i Walter og Pattys ægteskab og dele af deres barndom og ungdom. Noget af dette fortælles selvbiografisk af Patty (i 3. person), mens resten fortælles af forfatteren.

Man kan ikke sige, at Freedom er en almindelig families almindelige fortælling, for det er det ikke. Nogle af de ting, der sker i Walter og Pattys liv kan ske i alle familier, så på den måde er det selvfølgelig helt almindeliget. Men når man for eksempel baggrund, Patty kommer fra, er det ikke så almindeligt alligevel.  Og hvad er det lige med sønnen Joey og hans mærkelige forhold til nabopigen Connie? Og datteren Jessicas isdronning-attitude over for Patty? For ikke at tale om rockmusikeren Richard, Walters bedste ven fra college-tiden, selvom de (Walter og Richard) er hinandens diametrale modsætninger? Ja, læs Freedom og find ud af det.

Det svageste i denne bog, som desværre også er en særdeles central del, er det, der handler om Walters arbejde i Washington DC. Der er en masse om politiske manøvrer, man måske skal være godt inde i amerikansk politik for at forstå. Men netop denne del er ret central for, hvordan livet kommer til at forme sig for hovedpersonerne.

Freedom af Jonathan Franzen er en meget stor bog

Freedom er monumental – en monumental historie med et ret lille sæt af karakterer. Den er skrevet i så brillant et sprog, at det var mere end en fornøjelse at læse den. Et must read for alle fans af moderne (amerikansk) litteratur. Bogen er selvfølgelig oversat til dansk med titlen Frihed.

En anden meget kendt moderne amerikansk roman er Jonathan Safran Foers Extremely Loud & Incredibly Close. Den har vi skrevet om her.

Kirsten Nørgaard har anmeldt Freedom her.

Indlægget er oprindeligt skrevet d. 8. november 2010. Opdateret d. 11. april 2020 med blandt andet nye links.

3 thoughts on “Freedom af Jonathan Franzen

  1. Det er bestemt ikke alle bøger der er nemme at anmelde, men du gør det nu ret fint 🙂

    Jeg bliver hele tiden gladere og gladere for at følge nogle af jer andre bloggere der læser anderledes bøger end jeg selv; så er jeg stadig orienteret.

    Det gør ikke noget at man ikke er enig, bare man har en fornemmelse af hvor den anden er henne, så kan man regne ud om det rammer ens egen smag.

    Jeg var ret god til at gætte hvor mange hatte Ole Michelsen gav filmene i programmet Bogart, og havde også en ret god fornemmelse af hvor min egen smag lå i forhold til hans. Og så var det jo i aller højeste grad brugbart 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *