Stærk grafisk roman: Swallow me Whole af Nate Powell

Swallow me Whole er uhyggelig. Det er en grafisk roman med nogle stærke temaer.

Hovedpersonerne i Swallow me Whole er de to stedsøskende Ruth og Perry. De er highschool-elever, og der er noget galt med dem begge to. De er syge. Skizofrene måske, men det nævnes aldrig i historien. Faktisk er der meget, der aldrig nævnes i denne historie, som også er et familiedrama.

Swallow me Whole og forældrene

Fortællingens forældre er helt almindelige. De virker ikke som om at de har noget noget at skjule eller har nogen skjulte dagsordener. Men når fortællingen alligevel kan kategoriseres som et familiedrama, er det fordi det naturligvis er meget dramatisk at have to børn, der begge er syge. Meget, meget syge.

Som forældre tænker man måske ikke over det i begyndelsen, men gud hvor er de dog mærkelige, Ruth og Perry. Ruth samler på insekter, og Perry har en blyant, der forvandler sig til en lille troldmand. Læseren ved dog ikke helt, hvor meget af dette foregår i Ruth og Perrys hoveder. Altså, blyanten, der bliver til en troldmand, det foregår selvfølgelig i Perrys hoved. Men det med insekterne, det er straks en anden sag. Læseren kommer i tvivl.

Måske er de fleste glas, som Ruth opbevarer insekterne i, noget, der kun findes i hende selv? En ting er sikkert, de to stedsøskende taler med hinanden om de her ting. Og den ene tvivler aldrig på den andens oplevelser med hhv. insekterne og troldmanden på blyanten. Den troldmand er en af de ledeste romanfigurer længe!

De unges sygdom er det altoverskyggende tema

Efterhånden som tiden går i Swallow me Whole, kommer der psykologer på banen. Ruth og Perry bliver medicinerede. Og læseren prøver forgæves at få et indblik i det her mærkelige, forfærdelige og syge liv, de to unge lever. Forældrene bekymrer sig, men måske ikke helt nok.

Næsten alt, hvad der kan gå galt, går galt for Ruth og Perry, og det er klart, at det er sygdommen skizofreni, der er fortællingens overordnede tema. Det er en virkelig uhyggelig fortælling, der er ikke nogen formildende omstændigheder til stede.

Tegningerne er meget stærke i deres sort/hvide gnidder-stil. Teksten nogle gange så lille, at den er svær at læse. Dette er ikke en fejl, men helt sikkert med vilje fra forfatteren/tegnerens side. Læseren kan kun gætte på slutningen, men uanset hvad, er det ikke en happy ending. Swallow me Whole er stærk og vild læsning.

En anden uhyggelig grafisk roman, vi har omtalt er Neil Gaimans Coraline. Den er uhyggelig på en helt anden måde end Swallow me Whole. Læs mere her.

Bogen kan købes hos blandt andet saxo.com.

Indlægget er  oprindeligt udgivet den 23. februar 2011 og opdateret d. 3. april 2019 med blandt andet nye links.

3 thoughts on “Stærk grafisk roman: Swallow me Whole af Nate Powell

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *