Backseat Saints af Joshilyn Jackson

Backseat Saints er skrevet af Joshilyn Jackson, som vi har en udtalt svaghed for. Eller rettere, det ser ud til at være en udtalt svaghed for hver anden bog, hun skriver

Den første, Gods in Alabama, var fantastisk, men nummer to, Between, Georgia ikke var nær så god. I nummer tre, The Girl Who Stopped Swimming, var det som om Joshilyn Jackson var tilbage igen med den virkelig gode historie. Fjerde værk, Backseat Saints, vakte ikke den samme begejstring her. Kvaliteten svinger med andre ord noget i forfatterskabet. Joshilyn Jacksons bøger ser ikke ud til at være oversat til dansk, men de er meget lette at læse på engelsk.

Rose Mae bliver til Ro

Hovedpersonen i Backseat Saints er faktisk en biperson i Gods in Alabama, Rose Mae Lolley. Rose Mae er ren Alabama-trash med en mor, der er skredet og en alkoholikerfar. Da vi møder hende er hun dog blevet til Ro Grandee, gift med det lækre fodboldhug Thom Grandee fra Texas. Hun er tillige forvandlet til en sød, yndig og sexet hjemmegående i flade sko og dydige nederdele.

Backseat Saints lægger hårdt ud

Historien begynder barskt. Ro ligger i skjul i skoven med sin bedstefars lille pistol. Hun vil skyde sin mand, når han kommer forbi på sin daglige løbetur. Skyde ham for at dræbe ham altså. For selvom hun er sexet og smuk, koger Thoms temperament ofte over. Han tæver hende, nogle gange så meget, at hun er ved at dø af det. En synsk kvinde har sagt til Ro, at det enten er hende eller hendes mand. At hun er nødt til at dræbe ham hvis ikke han skal dræbe hende.

Ros tankemylder

Thoms hidsige temperament er ikke det eneste, der er skidt i Ros liv. Hun kan ikke holde op med at tænke på sin skolekæreste, som forsvandt og hun kan ikke få den synske kvinde ud af hovedet. Via nogle meget kringlede veje i Bakcseat Saints, må Ro i gang med at se ikke blot sin fortid, men også sin fremtid og sin nutid direkte i øjenene. Hun begiver sig derfor ud på en længere rejse, der bringer hende fra Texas til Alabama og videre til Californien.

Velskrevet, men hovedpersonen er irriterende

Joshilyn Jackson skriver hamrende godt, og ordene flyder så let som ingenting i Backseat Saints. Jacksons karaktertegning er tillige fremragende. Hun søger for, at Ro ikke blot fremstår som et offer for andre menneskers voldelige tendenser og dårlige opførsel. Der er desuden en velplaceret isnende stemning gennem hele bogen. Dette er ikke chick lit, og det er absolut ikke en humoristisk bog.

Nogle gange har man lyst til at skrige sine gode råd til Ro for at få hende til at handle på den “rigtige” måde. Hendes rejse for at få styr på sit liv er spændende, men som læser kommer man aldrig rigtigt til at bryde sig om Ro. Ingen tvivl om, at bogen er velskrevet, og kan som sådan sagtens anbefales.  Jacksons andre bøger Gods in Alabama og The Girl Who Stopped Swimming er dog langt bedre.

Pigen Bone har det heller ikke for morsomt i bogen Bastard out of Carolina, som er skrevet af Dorothy Allison, og som vi har omtalt her.

2 thoughts on “Backseat Saints af Joshilyn Jackson

  1. Åh…jeg får virkelig lyst til at ha’ denne her med på ferie. Fed anmeldelse! Tak for anbefalingen – tror lige at jeg har “mødt” en ny forfatter til min boghylde 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *