White Trash Cooking af Ernest Matthew Mickler

White Trash Cooking er faktisk en ting. Hvilket ikke er så underligt, da mad i det hele taget fylder meget. Der er fokus på nye restauranter, på Michelinstjerner, på gastronomi. Og på kogebøger, madtillæg, madblogs og stjernekokke. Og så er der alle madbevægelserne, der vinder frem, andre der går tilbage. Og så videre.

Kogebøger er kulturbøger

Kogebøger fra et bestemt sted eller en bestemt periode er altid sjovt at læse. Gennem madkultur fra andre lande eller andre tider kan man lære en masse. Og sådan noget som gamle ugebladsopskrifter er jo næsten legendariske. Spiste man virkelig sådan noget i 1970’erne – og se lige porcelænet!

Kogebøger er også rejsebøger

Nogle gange kan man også på rejse falde over kogebøger, der har så vanvittige titler, at man må have fingre i den. Fordi den kan give indblik i en kultur, man måske nok vidste eksisterede, men som man ikke kender det mindste til. Sådan en bog er White Trash Cooking. Den udkom første gang i 1980’erne og er lidt af en klassiker, genudgivet adskillige gange siden. Og jo, den er selvfølgelig skrevet med et glimt i øjet, men det er skam også en rigtig kogebog. Se her, hvad forfatteren, Ernest Matthew Mickler skriver i introen om, hvad white trash egentlig er:

[…] But the first thing you’ve got to understand is that there’s white trash and there’s White Trash. Manners and pride separate the two. Common white trash has very little in the way of pride, and no manners to speak of, and hardly any respect for anybody or anything. But where I come from in North Florida you never failed to sau “yes ma’m” and “no sir” […] never forgot to say “thank you” for the teeniest favor. That’s the way the ones before us were raised and that’s the way they raised us in the South.

Hvad er White Trash Cooking?

I denne seriøst sjove og fede bog er der opskrifter på retter, der næppe får mundvandet til at drive. Det gælder for eksempel kogt og stegt egern, stegt possum, grillet alligator-hale og sump-kålstuvning (Swamp Cabbage Stew). Men altså,  det er langt fra alt. Her er også de lækreste opskrifter på hvordan man kan tilberede rejer, krabber og andre skaldyr, som der er så rigeligt af af i Sydstaterne. Og så må man heller ikke glemme alle kagerne og de søde sager.

Ikke at forveksle med Soul Food

White Trash-mad må ikke forveksles med den madkultur, man ellers forbinder med Sydstaterne, nemlig Soul Food. I White Trash-køkkenet bliver der ikke brugt nær så mange krydderier og man bruger ikke langtidstilberedning. Overraskende nok er maden heller ikke nær så fed, om end der stadig er rigeligt med kalorier i den. Det er i hvert fald ikke det sunde, der er i højsædet i for eksempel High Calorie Pick Me Up-drinken. Lav den ved at hælde en lille pose peanuts ned i en kold cola. Derpå har man en drink/en ret, så man både kan drikke og spise på samme tid.

Men Tutti’s Fruited Porkettes (svinekoteletter med søde kartofler, ananas og bacon bagt i ovn) lyder lækkert. Og Klebert’s Cold Crawfish Soup (blendet krebse eller reje-suppe med løg og kartofler) kunne også sagtens finde vej ind i et knapt så eksotisk køkken.

Bogen kan fås på Amazon. Der er i øvrigt kommet nye udgaver og en to’er siden den første bog udkom.

Indlægget er redigeret d. 21. marts 2019 med blandt andet opdatering af links.

5 thoughts on “White Trash Cooking af Ernest Matthew Mickler

 1. Interessant bog, som må være sjov at bladre i. Jeg tør slet ikke nærme mig en boghandel når vi skal til New York, for jeg kommer til at betale SÅ meget overvægt hjem i flyet 🙂

  For mig skal en kogebog helst fortælle en historie, det er det jeg kan lide….

  KH
  Birthe

 2. Masser af historie i den her! Og nej, hold dig VÆK fra boghandlerne. Det kostede mig pinlighed i lufthavnen at måtte pakke om på gulvet ved check ind skranken og det kostede øm ryg at skulle slæbe på bøger i håndbagagen, der ellers var pakket let 😉

 3. Fin blogg!
  Kan du, på god pedagogisk manér, fortelle meg hvordan du klarte å legge seks knapper/etiketter på oversiden av bloggen din. Oversiktlig og bra. Skulle gjerne hatt det sånn på min egen blogg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *