Winter’s Bone af Daniel Woodrell

Winter’s Bone af Daniel Woodrell foregår i Ozark Bjergene (der ikke er rigtige bjerge som sådan) blandt fattige og voldelige white trash familier. Her fremstiller de crystal meth (crank) i deres køkkener og lever i et nærmest stammeagtigt samfund, hvor der ikke levnes plads til det, som på de kanter opfattes som fejltrin.

Hovedperson i Winter’s Bone af Daniel Woodrell

Ree Dolly på 16 er bogens hovedperson. En tough cookie, der ikke udadtil lader sig gå på af ret meget. Hun sørger for, at hendes to mindre brødre får mad og kommer i skole. Hun sørger også for, at de lærer at skyde. Hendes mor er sunket hen i så total apati, at det mindre om en psykose, så hende må Dolly Ree også tage sig af. Hendes far, der har været i fængsel utallige gange, er forsvundet. Ikke noget, der som sådan er mærkeligt, for det er sket før. Denne gang er det bare temmelig alvorligt, idet han har sat familiens hus på spil som kaution. Da han ikke dukker op efter en rum tid, får Ree at vide, at hun og moren og de to småbrødre skal være ude af huset i løbet af kort tid.

Ree på jagt efter sin far

Ree kan redde situationen ved at finde sin far – død eller levende, det er sådan set ligegyldigt. Det fører hende rundt til forskellige familiemedlemmer og langt ind i familiens mørkeste afkroge. Det lyder måske som en klassisk krimi, hvor hovedpersonen opdager familiære skyggesider, men der er intet hyggeligt krimi-plot over Winter’s Bone af Daniel Woodrell. Det er en ond, voldelig og barsk fortælling, der nærmest virker socialrealistisk. Det er desværre ikke spor svært at forestille sig hvordan livet udspiller sig langt ude i ingenting i USA, hvor fattigdom har præget generation efter generation. Her er de eneste lyspunkter i Rees liv de afstressningsbånd, hun hører med lyde fra eksotiske steder og den drøm hun har om at komme i militæret og gøre karriere.

Med sin dybdegående karakterudvikling og intense atmosfære leverer Woodrell en mesterlig skildring af en ung kvindes kamp for at finde sin far og beskytte sin familie.

Poetisk og rå

Woodrells skrivestil er både poetisk og rå. Han formår at indfange den barske skønhed i Ozark-bjergene og skabe en atmosfære, der er lige så ubarmhjertig som historiens handling. Hans beskrivelser af de mennesker, Ree møder på sin rejse, er levende og autentiske, og de gør det let for læseren at engagere sig i deres skæbne.

En af de mest imponerende aspekter af Winter’s Bone er Woodrells evne til at skabe en følelse af spænding og fare. Det er en følelse, der konstant hænger over historien. Mens Ree bevæger sig gennem landskaberne og krydser stier med farlige mennesker, bliver læseren konstant holdt på kanten af ​​sædet. Man er ude af stand til at forudsige, hvad der vil ske næste gang.

Temaer

Bogens tematikker om fattigdom, familie, ansvar og modstand mod uretfærdighed er dybtgående og tankevækkende. Woodrell udforsker det rå og ofte nådesløse liv i bjergene. På den måde skaber han et portræt af en verden, hvor det at overleve betyder at træffe hårde og umenneskelige valg.

Winter’s Bone  skiller sig ud som et mesterværk inden for modern litteratur. Daniel Woodrell evner at skabe en atmosfærisk og rørende fortælling. Det er en fortælling, der trækker læseren ind og aldrig giver slip. En præstation i sig selv. Bogen er meget bevægende oplevelse og efterlader et varigt indtryk på enhver læser.

Ondt og isnende og virkelig velskrevet. Læseren føler den kolde og knasende atmosfære. Selvom romanen er kort, er den svær at komme igennem. Hardcore. Bogen er filmatiseret.

7 thoughts on “Winter’s Bone af Daniel Woodrell

  1. Ah, jeg syntes også, at titlen sagde mig noget. Har du set filmen?

    Historien lyder spændende, så den er tilføjet min meget lange liste over bøger, som jeg gerne vil læse 🙂

  2. En af de få gange hvor film og bog stort set er ens. Filmen følger trofast bogen. Jeg så filmen først, og belært af tidligere erfaringer troede jeg, at bogen ville være endnu bedre. Det var den så ikke, men det er ingen kritik, for de er begge ret suveræne i deres lavmeldte beskrivelse af et udkantsmiljø i USA.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *