Min kamp af Karl Ove Knausgård

Min kamp af Karl Ove Knausgård er hans hypede, selvbiografiske storværk. Hele værket består af i alt seks bind.

Mange læsere har med rette været blæst bagover af værket. Knausgårds historie og ikke mindst den tid, han skriver om, passer på mange mennesker, der i dag er midt i 40’erne. Måske er det derfor, Min kamp af Karl Ove Knausgård er gået så rent ind? Den vækker ganske enkelt genklang hos mange af dens læsere. De kan nikke genkendende til meget af det, han skriver om.

Og det behøver man selvfølgelig ikke være jævnaldrende med forfatteren for at føle. Men nogle af de ting han beskriver, er så tidstypiske, at man bare må tænke: Ja, ja, sådan var det/ja, ja, det var jo det, vi gjorde/lyttede til/sagde osv.

Bogen er stærkt detaljeret, og har da også været genstand for diskussion om hvor detaljeret, man kan tillade sig at skrive en roman og hvor tæt man må gå på rigtige personers liv. Flere medlemmer af Knausgårds familie har følt sig meget stødt på manchetterne. Denne diskussion har mestendels fundet sted i Norge, men nogle danske anmeldere har dog også fundet dele af værket lidt for detaljeret.

Og Min Kamp 1 er detaljeret. Ingen tvivl om det, men det er kun i ganske få passager, at det føles som om det er for meget. For det han skriver, er på en eller anden måde så rigtigt. Fortællingen bliver lidt lang i spyttet, når han begyndte at filosofere for meget. Den er bedre, når han bare fortæller derudaf. Historien handler grundlæggende om Knausgårds barndom, tidlige ungdom og forholdet til faderen og dennes død, da Knausgård er omkring de 30. Det lyder måske kedeligt. Det er det ikke.

Læs mere på Litteratursiden her.

12 thoughts on “Min kamp af Karl Ove Knausgård

  1. Godt at høre…Jeg synes også at der var virkelig meget hype og alle faldt på røven. Bogen ændrede jo nærmest deres liv – right?!

    Men jeg har også gået rundt om den, men nu kommer den med hjem på reolen næste gang jeg kommer forbi den!

  2. Jeg faldt til gengæld for hypen – og blev umiddelbart lidt skuffet. Den var rigtig god, men det var ikke den åbenbaring, jeg havde stillet mig selv i udsigt.
    Men bogen er vokset! Den sidder stadig dybt i mig et år efter jeg har læst den – jeg husker fornemmelser og passager, hvor jeg har krympet mig af genkendelse. Og det er helt sikkert endnu mere genkendeligt som mand.
    Og jeg tror at jeg er klar til at indtage toeren. Måske igen det bliver den samme oplevelse, der først vokser bagefter…

  3. Hej Lotte, jeg grinede altså noget, da jeg læste din kommentar. Du har fuldstændig ret; nogle omtalte bogen som decideret livsændrende…og det har den altså endnu ikke gjort for mig. Måske kommer det med 2’eren 😉

  4. Hej Michael, det er rigtigt, at bogen bliver siddende lang tid efter, man har læst den. Jeg var nu også ret begejstret, men som nævnt ovenfor, så ændrede den ikke mit liv. Jeg krympede mig også i genkendelse flere steder, og kan snildt forestille mig, at det er endnu “værre” som mand.

  5. Hej Louise.

    Jeg har fået ny bogblog, og jeg håbede på, at du ville ændre linket fra den gamle til den nye, når du engang får tid.

    Normalt er jeg ikke til biografier, men ved denne vil jeg faktisk gå så langt og sige, at den faktisk slet ikke lyder så dårlig, som mange af de andre biografier på market.

  6. Jeg er ikke hoppet med på den, selvom div. redaktører mfl er i knæ over den.
    Har tænkt den måske mest var en bog til mænd. Deres samtidsfortælling.
    For det lyder immervæk ret kedeligt, at høre i detaljer om en mands liv, som ligner så mange andre, måske endda ens eget. Og så læse om det, samtidig med man lever det.
    Jeg tænker på det med ens første barn, blive familie fx. Eller når ens forældre dør etc. Det er nok for mig at være i det, i livet, når det sker.

    Og tænker så – har jeg helt misset pointen med bogen, når jeg opfatter den på den måde?

    (Jeg har ikke købt den, kun bladret i boghandlen:-))

  7. Hej Louise og undskyld at jeg skriver her…

    Jeg udkommer d. 10. oktober med en ny ungdomsroman, der hedder “Prepper”, og jeg vil i den forbindelse høre, om du har lyst til at modtage et anmeldereksemplar og anmelde bogen på din blog, “Boghunden”?

    Prepper handler om drengen Daniel, der er opvokset i en familie af preppere, dvs folk, der forbereder sig til verdens undergang. Bagsideteksten lyder således:
    “Når den helt store katastrofe rammer Jorden, vil millionvis af mennesker dø.

    Men der findes grupper, som forbereder sig til denne dag. Folk, der ikke bare vil sidde stille og vente på katastrofen.
    Daniel og hans familie gør sig klar til den endelige katastrofe, så de er parate, når den rammer.
    Så parate som man kan blive, i hvert fald…
    For når dommedag kommer, kan man ikke forudsige, hvad der vil ske, og man kan slet ikke forudsige, hvordan folk vil reagere.
    Heller ikke, selv om man har forberedt sig til det hele sit liv.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *