Hvor flodkrebsene synger

Hvor flodkrebsene synger er Delia Owens debutroman. Den har længe ligget øverst på bestsellerlisterne, og nu er værket også udkommet på dansk. Det er en kærlighedshistorie, som også handler om ensomhed, især ensomhed i den vilde natur. Men historien berører også andre temaer.

Pigen Catherine – kaldet Kya – vokser op i marsklandet mellem havet og fastlandet på North Carolinas kyst. Vi er i 1950’ernes USA, og befolkningen i den nærliggende lilleby – Barkley’s Cove – kerer sig ikke synderligt om de mennesker, der bor i marsklandet og sumpene. Derfor er der heller ikke rigtigt nogen der opdager, at Kyas familie én efter én forlader hende for et bedre liv, undtagen den krigstraumatiserede, fordrukne og voldelige far.

Kya må lære at klare sig selv, om end faren fra tid til anden forsøger at være noget for den tilbageværende datter. Hun lærer af naturen, ved at se på den, lytte til den, spise fra den og indsamle den. Naturen bliver hendes redning i de mest ensomme stunder efter også faren er forsvundet ud af hendes liv.

Naturen er temaet i Hvor flodkrebsene synger

Der er ikke nogen tvivl om, at hovedtemaet i romanen er naturen. Eller naturen og mennesket. Naturbeskrivelserne er virkelig gode, og får læseren til at ønske sig til North Carolinas marskland. Nu. Beskrivelserne af, hvordan Kya kommer mere og mere i samhørighed med naturen er også fint udførte. Som læser kan man næsten ikke andet end at holde med og af den ensomme, lidt vilde og meget forladte pige.

Kya lever så isoleret, at hun dårligt kan formulere sig, og læse, skrive eller regne kan hun heller ikke. Et enkelt forsøg på at få hende i skole glipper, og efter det passer hun sig selv i årevis. Enkelte personer får efterhånden adgang til hendes liv, og Kya må langsomt lære at begå sig.

Kærlighed og krimi

Selvom det er Kyas liv i og med naturen, som Hvor flodkrebsene synger kredser om, og den ensomhed, hun lever med, er der andre temaer. Kærlighed for eksempel, og det bliver foldet ganske fint ud i romanen. Forfatteren giver ikke køb på Kyas personlighed, så man som læser ikke fuldstændig føler, at man er landet i en plat kærlighedshistorie. Enkelte steder er der dog smurt en anelse for tykt på, men det er nok en smagssag. Krimigåden, der handler om drabet på byens flotte quarterback, er også ok. Faktisk er denne krimigåde nødvendig for romanens fremdrift, uden den ville den have været en lidt for forudsigelig kærlighedshistorie.

Er det en god bog?

Er Hvor flodkrebsene synger så en god bog? Ja, det er det. Især for naturbeskrivelserne og beskrivelserne af Kyas liv alene i marsken. De andre temaer er vedkommende og fint beskrevne, men tangerer nogle gange det lidt for letbenede. Det er også okay, og under alle omstædigheder er det en virkelig godt skrevet og fængslende historie. Den vil være perfekt som ferielæsning. Køb den for eksempel hos saxo.com her.

Kya bliver kaldt marsh trash eller white trash i romanen. En anden pige, der er lidt i samme båd som Kya, og i hvert fald ensom, er Ree fra romanen Winter’s Bone.

2 thoughts on “Hvor flodkrebsene synger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *