Zeitoun af Dave Eggers

Zeitoun af Dave Eggers er nonfiktion og handler om den syrisk-amerikanske mand, Zeitoun. Da orkanen Katrina hærger New Orleans, vælger han at blive i byen.

Zeitoun er som sagt navnet på en syrisk-amerikansk midaldrende mand. Han er en respekteret borger i New Orleans, og han vælger at blive i byen under orkanens hærgen, selvom konen og ungerne er rejst i relativ sikkerhed hos familien. Men Zeitoun vil blive, han vil holde øje med sine ejendomme. Da digerne bryder sammen og oversvømmer dele af byen, sejler Zeitoun rundt i sin kano og redder flere mennesker og dyr i det kaos, der opstod. Og han gør det med et “let hjerte” og med følelsen af, at der er en dybere mening med at han blev i byen.

Zeitoun af Dave Eggers er fortalt neutralt

Kathy, hans kone, tigger og beder ham om at forlade byen. Hun ser de samme rædselsscenarier i tv som vi gjorde her i Danmark, og hun er frygtelig bange for at der skal ske ham noget. Da hun mister kontakten med ham flere dage i træk, viser det sig, at det er nu, familiens rigtige mareridt begynder. Det er ret svært at forestille sig at det her er non-fiktion og at det foregik for kun fem år siden. Zeitouns historie er fortalt neutralt, forstået på den måde, at der ikke placeres skyld hos nogen. Og så er det alligevel klart, at Dave Eggers har en dagsorden med bogen. Denne dagsorden er ikke er uforbeholden ros til Bush-administrationens håndtering af Hurricane Katrina.

Nonfiktion med lidt for meget belæring

Den første tredjedel af Zeitoun af Dave Eggers handler om Zeitouns liv og familie. Visse passager er en anelse belærende. Der er en masse snak om koranen, islam, tro og den slags, og hvis man allerede har viden om dette, så bliver det en smule for skolemesterbelærende i denne bog. Zeitoun fremstår som et supersympatisk menneske, mens den konverterede kone Kathy er en anelse anstrengende.

Ellers er det en ganske anbefalelsesværdig bog. Der er passager, hvor man ganske enkelt ikke tror sine egne øjne. Dette er på alle måder en af USAs (mange) bagsider.

Zeitoun af Dave Eggers er ikke oversat til dansk. Kan købes på engelsk her.

Læs også Bogormens omtale her.

Og her er en anden bog, der også foregår i New Orleans. Det er dog ikke nonfiktion som denne og den handler heller ikke om Hurricane Katrina.

Indlægget er oprindeligt skrevet d. 5. september 2010. Opdateret 14. april 2019 med nye links.

2 thoughts on “Zeitoun af Dave Eggers

  1. Jeg så den i lufthavnen for 10 dage siden – og var liiiige ved! Men jeg kunne ikke helt vurdere om den var seriøs nok eller en slåen plat på katastrofen med en udgivelsesdato, som lå mistænkeligt tæt på 5-årsdagen?

    Men nu tror jeg da, at jeg vil give den en chance – og under alle omstændigheder kunne jeg ikke drømme om at læse den på andet end engelsk 🙂

    Jeg kan godt forstå din drøm… jeg er vist ret anti-US – men lige New Orleans tiltaler mig; måske fordi der er lidt fransk spirit over det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *