Child of God af Cormac McCarthy

Child of God af Cormac McCarthy foregår i Tennessee. Det er en rystende fortælling om samfundets mørkeste afkroge. Det er en dybt foruroligende og mørk roman, der trækker læseren ned i afgrunden af menneskets grusomme natur. McCarthy er kendt for sin skarpe prosa og sin evne til at skildre råhed og brutalitet på en måde, der efterlader læseren både forbløffet og måske endda forstyrret, og denne roman er ingen undtagelse.

Child of God er ikke noget rart bekendtskab

Historien centrerer sig omkring hovedpersonen Lester Ballard, en fortabt sjæl, der lever i randzonen af samfundet. Lester er en person uden nogen rigtig forbindelse til andre mennesker eller til moralens love. Gennem McCarthy’s beskrivelser af Lesters forfald, voldtægter og mord, bliver læseren konfronteret med en virkelighed, der er langt fra behagelig eller acceptabel.

Han er netop blevet løsladt fra et fængelsophold, og da han vender hjem finder han ud af, at hans hus er blevet solgt. Han er nu hjemløs, og det gør ikke hans sind mere mildt.

Det var ikke mildt til at begynde med, men nu bobler og brænder frustration, had og råddenskab i ham for alvor. Da han finder en forladt og forfalden hytte ude i skoven, flytter han ind i den. Her lever han sit ensomme, ækle, rådne undskyldning af et liv og går mere og mere i opløsning.

Menneskelig forråelse

Der er snavs, skrald, vold og had, og en ætsende menneskelig forråelse flyder gennem Lester Ballards liv. Child of God er så ubehagelig at læse, at det næsten ikke er til at bære.

Det mest bemærkelsesværdige ved McCarthys skrivestil er hans evne til at skabe en dybt foruroligende atmosfære. Hans beskrivelser er intense og uhyggelige, og man kan næsten mærke den klamme fornemmelse af Lesters omgivelser. McCarthy er også mesterlig til at fremstille karakterer, der er autentiske og levende, selvom de er fyldt med mørke og ondskab.

Der er noget med den måde, menneskets mest afskyelige bagside bliver beskrevet. Det rå og beskidte bliver poetisk, og det er svært ikke at sluge denne bog i ét hug.

På trods af sin dybdegående skildring af ondskab og brutalitet formår McCarthy alligevel at bevare en form for æstetik i sit sprog. Hans beskrivelser er poetiske på en rå og gruopvækkende måde og gør læsningen til en udfordrende, men også enestående oplevelse.

Child of God er ikke en bog for sarte sjæle eller dem, der leder efter letfordøjelig underholdning. Den er en udforskning af de mest foruroligende aspekter af den menneskelige natur, og den udfordrer læserens moral og empati. McCarthy skyr ikke at vise den mørke side af samfundet og trække læseren med ned i dybet af menneskelig forfald.

Ikke en bog for alle

Alt i alt er “Child of God” en mesterlig roman, der fordyber sig i de mørkeste hjørner af menneskesjælen. McCarthy’s evne til at skrive med sådan en intensitet og dybde er imponerende og efterlader et dybt indtryk hos læseren. Denne bog er bestemt ikke for alle, men for dem der tør begive sig ud i den, vil den uden tvivl være en uforglemmelig læseoplevelse.

Bogen er kun på 185 sider og er som sådan hurtigt læst, men den sidder i ens krop meget længe efter. Det er også en bog, der sagtens tåler en eller flere genlæsninger. For denne læser er der ikke nogen tvivl om, at Cormac McCarthy er en af de vigtigste, amerikanske forfattere i vores dage.

Bøger, der foregår i Sydstaterne

Child of God foregår i Tennessee, men det er som det nok fremgår her ikke den bog, man skal have fat i, hvis man ønsker den mere Borte med blæsten-agtige sydstatsstemning. Et kendetegn ved bøger, som foregår i Sydstaterne, er, at de ofte er fortællinger om dysfunktionelle familier. Det gælder for eksempel også Dorothy Allisons Bastard out of Carolina, som vi har skrevet om her.
Opdateret med nye links m.v. d. 20. marts 2019.

One thought on “Child of God af Cormac McCarthy

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *