Sort nat af John Marsden

Sort nat af John Marsden. Dette er bog nummer to i Tomorrow-serien (den hedder The Dead of Night på engelsk). Serien handler om syv (senere otte) teenagere, der camperer i den australske bush i juleferien. Derfor opdager de ikke, at Australien bliver invaderet af en fjendtlig magt, deres familier taget til fange og at der er krig.

Bog et slutter med, at en af karaktererne – Kevin – må køre den dødeligt sårede Corrie på hospitalet. Også selvom det betyder, at de vil blive taget til fange af fjenden.

I bog to skjuler de unge mennesker sig stadig i bjergkløften Hell, deres oprindelige campingsted. Kløften ligger godt skjult, og de er forsigtige. Men de er også begyndt at gå hinanden på nerverne, vejret bliver koldere og koldere, og stemningen har i det hele taget ikke været god siden Kevin og Corrie tog på hospitalet. Om de stadig lever, er der ingen der ved. Til sidst bestemmer gruppen sig for at foretage en risikabel tur ind til byen Wirrawee, hvor forældre, søskende og andre holdes fanget.

Denne tur er blot en ud af mange, og gruppen bliver bedre og bedre til at føre guerillakrig. Hvert nyt togt er mere risikabelt end det forrige, og spændingen er næsten ikke til at holde ud, så detajleret er de beskrevet.

Gruppedynamikken ændrer sig i løbet af bogen

Beskrivelserne af, hvordan gruppen ændrer sig og hvordan personerne udvikler sig, er også fremragende beskrevet i Sort nat af John Marsden. Det står mere og mere tydeligt, at gruppen behøver hinanden. Men det er også et tema, at de ligeledes behøver nogle voksne, der kan gribe ind og tage over, når det bliver for råt og hæsblæsende.

De unge mennesker må gå igennem en lang række situationer, der vil ændre dem for livet, ligesom de må tage beslutninger, der kan være livsfarlige. Mellem alt dette beskæftiger noget af bogen sig også med mere dagligdags teenageproblemer, såsom sex for første gang, brugen af make-up i bushen og meget mere.

Alle personerne udvikler sig gennem fortællingen. For Ellie, der er den fortællende hovedperson,  slutter bog to med en overraskende opdagelse.

Stemningen i bogen er dystopisk, næsten apokalyptisk, selvom verden ikke er gået under. Den er, ligesom resten af serien virkelig anbefalelsesværdig.

Læs gerne vores omtale af bog tre, Dødsfrost, her.

Alle bøgerne kan købes gennem saxo.com. De kan også streames gratis, hvis man er medlem af saxo.coms fordelsklub.

Indlægget er oprindeligt udgivet d. 17. november 2015. Opdateret med nye links og info om streaming d. 4. juni 2020.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *