Vildskud af Julie Hastrup

Vildskud af Julie Hastrup er den ottende bog i serien om drabsefterforsker Rebekka Holm og hendes kolleger.

Den nyeste krimi fra Julie Hastrups hånd, Vildskud, er velskrevet og spændende. Måske kunne den have været en anelse kortere, men omvendt er der mange tråde, der skal bindes sammen.

Rebekka Holm er selv kommet sig efter en meget voldsom oplevelse i den forrige bog, men hendes svenske kæreste Niclas ligger stadig på hospitalet. Han er ikke i koma længere, men kan hverken gå, stå eller tale. Han er ikke den Niclas, han var før. Rebekka får dårlig samvittighed over de tanker, hun gør sig om deres forhold. Om han nogensinde bliver den samme igen. Og hvor hun selv står i det hele.

Hendes tidligere makker Reza er stukket af til USA på orlov, men vender hjem igen. Ikke for at komme tilbage at arbejde, men for at blive gift med sin udkårne, Cyn, som han har mødt i USA. Rebekka føler sig alene på kontoret uden makker, uden kæreste, uden nogen rigtigt at tale med. Hun har ikke engang nogen sag at arbejde med.

Det eneste der rigtigt sker er, at hendes tidligere skolekammerat Simon opsøger hende. Simon er bekymret for sin søn, Elias, der har været ude for nogle ubehageligheder, mens han har lavet streetart. Rebekka gør det, hun skal, men tænker ikke videre over det. Hun får en ny makker, Jonas, som hun tidligere har haft noget kørende med. Reza kommer hjem, men har stadig orlov og Rebekka besøger Niclas på hospitalet i Stockholm.

Temaet i Vildskud af Julie Hastrup

Sideløbende med, at Rebekka småkeder sig på arbejdet og grubler over sit privatliv, følger vi en sorggruppe. Den består af fire vidt forskellige mennesker, som på vidt forskellige måde har mistet én, de har haft kær. En datter, en kone, en søn, en søster. Lederen af sorggruppen er den dygtige psykolog Nikolaj Bille.

Under en gruppeterapi kommer pigen Mille, der har mistet sin søster, ind på emnet hævn. Og hun får resten af gruppen med på at tale om, hvordan de alle har haft lyst til at hævne sig. Hævne sig på dem de mener, var skyld i deres pårørendes død. Psykologen lader gruppen tale sig varm, men da det kammer over, stopper han dem. Tanker om hævn og selvtægt er normale, fortæller han. Men omvendt må det heller ikke komme til at fylde for meget.

Uden at afsløre for meget, bliver emnerne hævn og selvtægt dog noget, gruppen tager op igen og igen. og netop disse emner er bogens gennemgående tema. Hvad der sker, når for eksempel sorgramte føler, at retfærdigheden kun kan ske fyldest ved hævn. Det er superinteressant at følge med i gruppens forskellige historier og holdninger. Og da der samtidig begynder at ske mystiske ting, der kan kædes sammen med Nikolaj Billes sorggruppe og streetartkunstneren Elias, bliver Rebekka og Jonas koblet på sagen.

Vildskud af Julie Hastrup kan sagtens læses uden at man har læst de tidligere i serien. Men det er umuligt at undgå små spoilere, og da hele serien er samlet set ganske glimrende, kan man jo begynde med begyndelsen. Den har vi skrevet om her.

One thought on “Vildskud af Julie Hastrup

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *